Anterior, Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, şi-a propus pentru 2013 un program de investiţii de 14-16 miliarde de dolari.

‘Indiferent care va fi preţul petrolului există două lucruri pe care nu le vom face: să reducem plăţile către acţionarii noştri şi să ne ajustăm programul de investiţii’, a declarat Alekperov.

Acesta a adăugat că firma sa va finaliza preluarea Samara-Nafta pe data de 26 aprilie. Lukoil a convenit să plătească 2,05 miliarde de dolari pentru totalitatea acţiunilor companiei Samara-Nafta, care produce aproximativ 2,5 milioane tone de petrol şi an şi are rezerve de aproximativ 85 milioane tone.

Directorul Lukoil a mai spus că grupul vrea să-şi majoreze producţia de hidrocarburi cu 3% în acest an şi vrea în continuare să-şi majoreze producţia de petrol cu 1,5-2%.

‘Producţia de petrol s-a stabilizat. Pe ansamblu, aceasta este o problemă pentru majoritatea câmpurilor din Rusia care se află în faza finală de dezvoltare’, a apreciat Alekperov.

În 2012, Lukoil a înregistrat un profit net record de 11 miliarde de dolari, în creştere cu 6,2% comparativ cu 2011, iar veniturile companiei au crescut cu 4,1% până la 139,171 miliarde de dolari.

Lukoil este al doilea mare producător de petrol din Rusia. De asemenea, compania deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.