În acest an, Lukoil va investi în rafinare cca 2,2 miliarde de dolari, urmând ca în 2012 investiţiile în rafinare să crească cu 40% până la 3 miliarde de dolari. În total, Lukoil va investi 24 miliarde de dolari în rafinare în următorii zece ani, dintre care aproximativ 20 de miliarde de dolari vor fi cheltuiţi în Rusia pentru modernizarea sau construirea de noi rafinării.

Fondurile vor merge către producţia unei noi facilităţi de producţie în apropiere de Nizhny Novgorod (centrul Rusiei), ce ar urma să demareze activitatea până în 2015, iar rafinăriile din Volgograd şi Perm ar urma să beneficieze şi ele de programe de modernizare destinate creşterii capacităţii de procesare.

Lukoil va rafina 66 milioane tone de ţiţei brut în 2011, potrivit aşteptărilor, dintre care 45 milioane tone la rafinăriile din Rusia. În 2012 cantitatea rafinată ar trebui să crească până la 67-68 milioane tone, dintre care 46-47 milioane tone la rafinăriile ruseşti.

Săptămâna trecută, Vladimir Nekrasov declara că în ultimii cinci ani Lukoil România a contribuit la Bugetul de Stat al României cu 5 miliarde de dolari. Reprezentantul Lukoil a salutat decizia Guvernului, care a aprobat companiei ruse să exploreze şi să exploateze perimetrele petrolifere Est Rapsodia şi Trident de la Marea Neagră, a căror suprafaţă totalizează 2.000 de kilometri pătraţi. Nekrasov a anunţat investiţii de peste 1,5 miliarde dolari, în următorii ani, pentru exploatarea acestor resurse.

Sursa: Agerpres