Lukoil ar putea participa la licitaţia pentru exploatarea zăcământului al-Nasiriyah, ale cărui rezerve estimate de ţiţei se ridică la 4,4 miliarde de barili, după ce companiile Nippon Oil, Inpex, JGC, ENI şi Repsol nu au reuşit să câştige accesul la resursele irakiene în 2010.

De asemenea, Lukoil intenţionează să participe la licitaţia pentru exploatarea celui de-al patrulea zăcământ de ţiţei şi gaze naturale din Irak, care va avea loc în ianuarie 2012.

Lukoil este interesat să exploreze zăcăminte din Irak, a anunţat în iunie grupul petrolier rus, în urma întâlnirii dintre directorul său general, Vagit Alekperov, şi ministrul irakian al Petrolului, Abdul-Kareem Luaibi.

În prezent, cel mai mare proiect de peste hotare al Lukoil este un joint venture cu grupul norvegian Statoil pentru dezvoltarea unei porţiuni din masivul câmp petrolifer West Qurna, amplasat la vest de oraşul irakian Basra. Acest zăcământ are rezerve estimate la 12,9 miliarde barili de petrol. Producţia la acest zăcământ va demara în 2013.

Alekperov şi Luaibi au analizat priectul Qurna şi perspectivele îmbunătăţirii infrastructurii de transport de la acest zăcământ.

De asemenea, Lukoil se numără printre membrii importaţi ai unui consorţiu internaţional pentru a dezvolta zăcămintele de petrol şi gaze naturale din regiunea Mării Aral.

Anul trecut, profitul net al Lukoil a crescut cu 28,4%, la 9 miliarde de dolari.

Grupul petrolier rus Lukoil este a treia companie de pe piaţa mondială în ceea ce priveşte producţia de ţiţei, situându-se totodată pe locul 5 la producţia de hidrocarburi la nivel mondial. Lukoil deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior, respectiv în Ucraina, Bulgaria şi România – rafinăria Petrotel. De asemenea, Lukoil deţine pachete mari de acţiuni la o rafinărie din sudul Italiei şi la una din Olanda.

Lukoil a cumpărat rafinăria Petrotel Teleajăn în 1998, iar în urma unei modernizări majore s-a stabilit capacitatea de prelucrare la 2,4 milioane tone de ţiţei pe an. În România, Lukoil deţine o rafinărie, 300 de benzinării şi opt depozite de carburanţi, cota sa fiind de 25% din piaţa locală.
SURSA: Agerpres