România este în prezent clasificată ca piaţă de frontieră de Morgan Stanely Capital International (MSCI). Dobândirea statutului de piaţă emergentă ar permite pieţei româneşti să atragă mai mulţi investitori deoarece unii manageri de fonduri cumpără acţiuni pe baza indicilor MSCI. În plus, aceşti indici sunt urmăriţi de investitori care gestionează active globale în valoare de 9.500 de miliarde de dolari.

Potrivit lui Ludwik Sobolewski, BVB este pregătită să găzduiască până la patru oferte publice iniţiale în acest an, în condiţiile în care încearcă să includă România pe lista pieţelor sub supraveghere pentru obţinerea statutului de piaţă emergentă.

'Îndeplinim deja criteriile. Toate eforturile noastre sunt destinate includerii pe lista pieţelor sub supraveghere, dacă nu anul acesta atunci anul următor. Între timp, vrem să avem o piaţă mai mare pentru acţiuni, care va fi alimentată de programul de privatizare' a declarat Sobolewski.

După ce a strâns 800 milioane de dolari prin cele două oferte publice iniţiale derulate anul trecut, Guvernul de la Bucureşti a luat o pauză cu programul de privatizare, în condiţiile în care trebuie să rezolve chestiunile legate de insolvenţă şi restructurarea companiilor de stat. Potrivit lui Sobolewski, este posibil ca Hidroelectrica SA să vândă acţiuni în ultima parte a acestui an sau în prima jumătate a lui 2016. Alte companii care ar mai putea vinde acţiuni în acest an sunt CN "Administraţia Porturilor Maritime" SA Constanţa şi Compania Naţionala Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

'Ne aşteptăm la o altă mare tranzacţie pe piaţa primară. Este important să menţinem percepţia că vor fi noi active disponibile pe piaţă', a menţionat directorul general al BVB.

Ludwik Sobolewski a mai spus că BVB a simplificat procedurile de tranzacţionare şi a facilitat accesul pe piaţă al companiilor în încercarea de a deveni un hub de tranzacţionare în Europa Centrală şi de Est. Cu toate acestea bursa de la Bucureşti are o capitalizare de piaţă de 19 miliarde de dolari, de aproape nouă ori mai mică decât cea a bursei de la Varşovia.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în cooperare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Bloomberg au organizat în luna octombrie 2014 la Londra o conferinţă destinată promovării pieţei de capital din România în rândul investitorilor instituţionali din Londra. O nouă conferinţă similară urmează să fie organizată vineri la sediul BERD de la Londra.

SURSA: Agerpres