Ludovic Orban a transmis, luni seară, la Digi 24, că autorităţile nu s-au decis încă ce se va întâmpla cu Declaraţia pe proprie răspundere după încheierea stării de urgenţă, începând cu data de 15 mai. Totuși, Nelu Tătaru a transmis că declarația va fi verbală, doar pentru deplasările în afara localității.

 Ce a transmis Ludovic Orban

„Există două variante care se dezbat în ceea ce priveşte declaraţia pe propria răspundere pentru ieşirile în afara localităţii: Una vizează ca ea să existe ca și până acum, iar a doua variantă vizează doar o variantă verbală, rămânând în sarcina cetăţeanul să dovedească unde merge“, a transmis Ludovic Orban la Digi 24.

Nu se mai pot da amenzi

Mai mult, Orban a anunțat că nu se pune problema ca starea de alertă să nu poate fi reglată legal şi să nu avem un set de reguli pentru această perioadă, dar a recunoscut că este posibil să nu se poată da amenzi pentru această perioadă.

„Am încredere că Parlamentul va dezbate cu celeritate acest proiect de lege adoptat în şedinţa de guvern de astăzi. Oricum va exista o reglementare. Noi aşteptăm decizia Curţii Constituţionale de miercuri, după sesizarea depusă de Avocatul Poporului, şi, în funcţie de această decizie, noi vom corecta actul normativ care reglementează starea de alertă printr-o Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât să lăsăm totuşi anumite instrumente privitoare la aplicarea regulilor imediat după ieşirea din starea de urgenţă.

Cel mai probabil nu vom putea da amenzi, dar reguli vor fi stabilite prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Cu siguranţă vom lua deciziile în cadrul Comitetului, prima decizie fiind aceea de declarare a stării de alertă, iar în urma acesteia vor fi luate măsurile privind restrângerea anumitor activităţi“, a mai spus șeful Guvernului.

Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea