Orban a spus, la Digi 24, că membrii Curţii Constituţionale a României (CCR) fac în cazul său „analiză politică”. „Eu cred că CCR trebuie să judece în funcţie de textele constituţionale, în litera şi spiritul Constituţiei”, a afirmat el.

Totodată, premierul a susţinut că în ultimii ani „foarte multe decizii au fost în favoarea PSD”.

„Haideţi să fim cinstiţi, dacă ne uităm la ultimii trei ani de zile, vedem că foarte multe solicitări ale PSD, conflicte juridice de natură constituţională, sesizări (….), foarte multe decizii au fost în favoarea PSD. Ăsta este adevărul, e statistic. Sigur că au fost decizii care au fost luate şi la sesizări pe care le-am depus noi, dar în cazuri evidente de neconstituţionalitate. Să ne readucem aminte că a ajuns Curtea Constituţională să dea ordin ce trebuie să facă preşedintele, forţându-l pe preşedinte să o demită pe Laura-Codruţa Kovesi, caz fără precedent”, a menţionat Orban.

Decizia CCR privind desemnarea sa a fost influenţată de „presupuneri şi declaraţii politice”

„Acum a ajuns (CCR – n.r.) să intervină pe parcursul unei proceduri care a fost declanşată şi să decidă ceva pe baza unor presupuneri şi pe baza unor declaraţii politice. Îmi pare rău, Curtea Constituţională nu judecă pe baza unor declaraţii politice. Acuma ce o să facă, o să îi pună la detectorul de minciuni pe toţi candidaţii de premier care sunt desemnaţi de preşedinţii României, să vadă dacă vor sau nu vor să constituie majoritatea parlamentară?”, a spus Orban.

Vrea să citească motivarea CCR în acest caz: „Vreau să văd cum pot să motiveze”.

Întrebat care crede că va fi următoarea propunere de premier a preşedintelui, Orban a răspuns: „Am încredere în preşedintele României, are discernământul, experienţa, aparatul de analiză astfel încât să ia cea mai bună decizie în situaţia asta pentru România”.

De asemenea, el a subliniat că, potrivit statutului partidului său, el este nominalizat la funcţia de premier.

„În conformitate cu prevederile statutare, candidatul la funcţia de prim-ministru este desemnat de Consiliul Naţional. Consiliul Naţional PNL l-a desemnat pe preşedintele partidului, aşa cum e firesc în orice democraţie. Eu sunt candidatul PNL la funcţia de prim-ministru. Această decizie nu poate fi schimbată, evident, decât într-o situaţie excepţională, printr-o altă hotărâre a Consiliului Naţional”, a punctat Orban, citat de Agerpres.

Curtea Constituţională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, în funcţia de premier.