„Îi sărbătorim astăzi pe profesioniştii aerului şi întreg personalul din domeniul aviaţiei civile şi militare, cu convingerea că munca lor înseamnă siguranţa călătoriilor noastre cu avionul, şanse nepreţuite pentru cei a căror viaţă depinde de accesul cât mai rapid la unităţi spitaliceşti din ţară sau de peste hotare, intervenţii vitale în situaţii de urgenţă şi, nu în ultimul rând, înseamnă apărarea şi securitatea spaţiului aerian al României”, a spus premierul Orban.

Totodată, acesta a mai precizat că Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, marcată pe 20 iulie la praznicul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloţilor, este un bun prilej de a le mulţumi acestora pentru profesionalismul, responsabilitatea şi curajul cu care îşi fac datoria.

„În cele câteva luni de când şi România este afectată de pandemia cu noul coronavirus, mulţi dintre cei care lucrează în domeniul aviaţiei s-au aflat şi ei în linia întâi în lupta pentru viaţă, alături de medici şi de alte categorii profesionale. Au existat cazuri de pacienţi care au avut nevoie să fie transportaţi de urgenţă, pe calea aerului, la spitale aflate la distanţe mari, au fost transporturi aeriene de materiale sanitare absolut necesare în contextul crizei sanitare – eforturi pentru care toţi cei implicaţi merită recunoştinţa şi respectul nostru”, a evidenţiat prim-ministrul.

Ducem tradiția mai departe

Premierul a mai subliniat faptul că România are o tradiţie îndelungată în domeniul aviaţiei, pe care profesioniştii de astăzi o duc mai departe.

„Ne mândrim şi astăzi, ca români, cu cei trei pionieri ai aviaţiei, Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă, care s-au dedicat unui vis ce părea în vremea lor de nerealizat, dar care, prin munca şi perseverenţa lor, au contribuit la apariţia şi dezvoltarea unui domeniu vital pentru lumea modernă. Aviaţia a devenit, în cei peste o sută de ani de istorie a sa, un domeniu extrem de complex care, pe lângă logistica şi infrastructura specifice, implică resursă umană foarte bine pregătită.

Performanţele profesioniştilor aviaţiei din România sunt astăzi recunoscute şi apreciate în lume, atât în domeniul civil, cât şi în cel militar, şi avem aici exemplul celor care ne reprezintă ţara în misiunile desfăşurate sub mandat ONU, OSCE sau NATO. Am o deosebită admiraţie pentru munca tuturor”, a completat Orban.

SURSĂ FOTO INQUAM/Octav Ganea