Discuţiile celor doi oficiali s-au concentrat pe aspecte legate de consolidarea şi aprofundarea cooperării bilaterale în plan politic, economic şi sectorial, precum şi pe evoluţiile de securitate la nivel regional şi internaţional. Cu acest prilej, cei doi prim-miniştri au apreciat cursul ascendent al relaţiilor foarte bune româno-kuweitiene şi au discutat despre proiectele viitoare destinate consolidării dialogului bilateral, potrivit unui comunicat remis pe adresa redacţiei.

“Prim-ministrul Ludovic Orban a subliniat interesul Guvernului României de a consolida cooperarea cu Statul Kuweit, atât la nivel inter-instituţional, cât şi de afaceri, pe baza puternicelor legături tradiţionale între cele două ţări. Acest interes a fost împărtăşit pe deplin de omologul kuweitian, care a evocat, totodată, respectul de care se bucură România în ţara sa, inclusiv pentru sprijinul acordat în anul 1990, în calitate de preşedinte al Consiliului de Securitate ONU, pentru eliberarea Kuweitului. (…) Cei doi premieri au convenit asupra impulsionării cooperării economice şi au stabilit organizarea, în viitorul apropiat, a unei sesiuni a Comisiei Mixte Economice. Totodată, cei doi oficiali au evocat oportunităţile deosebite de dezvoltare a relaţiilor în domenii ca educaţia, sănătatea, turismul, sectorul petrolier”, se arată documentul citat.

În cadrul întrevederii, au fost, de asemenea, discutate relaţiile de cooperare dintre Uniunea Europeană, respectiv NATO, şi Kuweit.

“Ludovic Orban a exprimat întreaga disponibilitate a României de a sprijini dezvoltarea acestor relaţii şi a evocat, printre altele, faptul că şeful Delegaţiei UE în Kuweit este un diplomat român, precum şi activitatea desfăşurată de Ambasada României în Kuweit în calitate de ambasadă – Punct de Contact NATO în această ţară. Întrevederea a constituit prilej şi pentru discutarea unor dosare regionale de interes, inclusiv situaţia relaţiilor dintre statele Consiliului de Cooperare al Golfului, fiind exprimată speranţa unei soluţionări într-un orizont apropiat de timp şi fiind apreciat rolul de mediere pe care îl joacă Kuweitul”, se mai arată în comunicat.

Premierul român a adresat o invitaţie omologului său de a vizita România în acest an, invitaţie acceptată cu “mare plăcere” de prim-ministrul Statului Kuweit, precizează Guvernul.