Premierul Ludovic Orban a făcut o serie de declarații, la Alba, pe marginea reguilor pe care trebuie să le respecte toți românii în starea de alertă. Potrivit premierului, cine nu respectă măsurile cerute de autorități, vor primi o mustrare de la forțele de ordine.

Orban a menționat, în context, că va fi derulată o campanie largă de informare a cetățenilor cu privire la aceste reguli, iar, ulterior, cine nu le respectă va fi amendat.

Întrebat ce se va întâmpla dacă cetățenii nu respectă regulile impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență în perioada stării de alertă, Ludovic Orban a afirmat: „Deocamdată riscă o mustrare, un avertisment”.

„Îi îndemn pe cetățenii români să respecte toate regulile, toate normele pe care le-am stabilit, că nu le-am făcut că așa am vrut noi. Toate aceste norme sunt instituite nu doar în România, ci în foarte multe țări tocmai pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor, pentru a reduce riscul de răspândire al virusului.

Sigur vor fi sancțiuni. Și acum avem bază să dăm amenzi. Trecem la niște reguli hotărâte de Comitetul Național pentru Situații de Urgență care sunt impuse prin ordine comune ale ministrului Sănătății cu miniștri de resort din toate domeniile pe care le coordonează.

Toate regulile trebuie transmise către cetățeni în cadrul unei campanii largi de informare corectă. După ce oamenii ajung să cunoască aceste reguli, cine nu le va respecta va fi amendat”, a comentat Ludovic Orban.