Premierul Ludovic Orban a explodat după ce deputații au luat o măsură fără precedent. Aceștia au adoptat proiectul de lege potrivit căruia data alegerilor parlamentare va fi stabilită de Legislativ, prin lege organică, nu de Guvern.

Reacția premierului a fost una extrem de virulentă, acesta amenințâmnd că va ataca la Curtea Constituțională.

„Nu-mi amintesc ca în 30 de ani parlamentarii să stabilească data alegerilor. Parlamentarii sunt parlamentari în funcție. Interesul lor este să rămână cât mai mult în funcție. (…) Această decizie a Parlamentului este rezultatul deciziei CCR, care a zis că poate să stabilească data alegerilor și Guvernul și Parlamentul. Pronunțarea a fost legată de alegerile locale, acum situația este diferită. (…) După părerea mea este un conflict de interese. (…) Analizăm cu constituționaliștii noștri temeiul atacării la Curte”, a spus Orban.

În urmă cu o zi, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat legea potrivit căruia data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, organizate ca urmare a expirării actualului mandat al Parlamentului, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înainte. Au votat “pentru” 180 de deputaţi, 26 au votat ”împotrivă”, iar 61 s-au abţinut.

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, prevede că prin derogare de la legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a aceste legi, se stabileşte prin lege organică cu cel puţin 60 de zile înainte.

Proiectul de lege a fost adoptat, tot luni, de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.