Lucrările de la examenele naționale vor fi corectate digital. Când se va întâmpla asta

Ministrul Educației a declarat în cadrul unui interviu pentru edupedu.ro că vor urma modificări majore în ceea ce privește corectarea lucrărilor de la examenele naționale. Potrivit ministrului, acestea vor fi corectate digital, începând de anul viitor.

Sorin Cîmpeanu informează că lucrările elevilor vor fi scanate în fața lor, în sala de examen, după ce profesorii supraveghetori vor aplica pe foi un cod unic de identificare, pentru ca apoi lucrările elevilor să fie corectate online, “de către evaluatori care nu pot comunica între ei”.

„Scanarea lucrărilor s-ar putea face chiar în sala de examen, în prezența candidaților și s-ar atribui un cod unic de identificare, iar lucrările ar fi corectate online, subliniez: de către evaluatori care nu pot comunica între ei.

După care introducerea pe itemi a punctajului de către evaluatori îți generează automat și calculul notelor și sistemul este acela care va decide automat recorectarea, dacă diferențele sunt mai mari de jumătate de punct.

Evaluarea la contestații cred că ar trebui să fie totuși pe lucrarea fizică, dar doar la contestații.”, a explicat Sorin Cîmpeanu pentru Edupedu.

Ministrul spune că această modalitate de corectare va fi aplicată pentru lucrările elevilor de la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a și cele de la Bacalaureat.

Cum se va realizare digitalizarea

În cadrul interviului, ministrul Educației a mai spus că digitalizarea se fa efectua prin fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Am inițiat deja discuții la nivel național și de negociere cu Comisia Europeană, pentru a utiliza resurse în vederea informatizării evaluărilor, lucru care corespunde priorității de digitalizare existentă în educație, dar în același timp corespunde și nevoii de standardizare a evaluărilor”, spune acesta.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României