Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat faptul că persoanele care se ocupă cu falsificarea certificatelor verzi „vor ajunge la pușcărie”. Această hotărâre a fost luată pentru a putea stompa criza sanitară prin care trece România din 2020 până în prezent. Atât falsificatorii, cât și persoanele iresponsabile care recurg la astfel de documente pentru a avea diverse beneficii sunt considerate pericole pentru societate.

Lucian Bode a clarificat faptul că toate neregulile legate de certificatele verzi vor fi aspru pedepsite. Falsificatorii vor ajunge la pușcărie, iar cei care utilizează un certificat verde fals vor fi sancționați la rândul lor, potrivit Antena3.ro.

„Îi avertizez că vor ajunge la pușcărie… Este inadmisibil să-ți bagi joc de cei din jurul tău.”, a spus Lucian Bode.

De ce s-a luat această hotărâre?

Decizia de a aresta falsificatorii de certificate verzi a fost luată pentru a educa cetățenii cu privire la gravitatea pandemiei prin care trecem, dar și pentru a micșora numărul infectărilor în spațiile publice.

Lucian Bode face un apel de urgență la adresa tuturor românilor și îi îndrumă să se vaccinaze pentru ca România să poată depăși cât mai repede criza sanitară actuală.

„Fără un procent semnificativ de persoane vaccinate, munca acestor zeci de mii de oameni din structurile MAI este aproape în zadar.”, a spus acesta.

Ministrul de Interne consideră că numărul infracțiunilor va fi în scădere odată cu apariția primelor condamnări.

„Apetitul va scădea după ce vor fi primele condamnări”, a precizat Ministrul de Interne.

Anchetele legate de posibilii falsificatori sunt deja în desfășurare.

„Ca să vedeți cum stăm la nivel de statistică , v-aș putea da câteva cifre. S-au aplicat peste 9 000 de sacțiuni contravenționale în valoare de 1,5 milioane de lei și s-au întocmit 7 dosare penale, constatându-se 7 infracțiuni.”, a precizat Ministrul de Interne.

Situația din București – Ilfov

Deși este conștient de situația critică prin care trec cadrele medicale din țară, Lucian Bonde a anunțat că în capitală și în județul Ilfov, zone cu peste 16 incidente la mia de locuitori, nu se vor adăuga noi restricții, ci se vor încerca cât mai multe acțiuni de prevenire.

„Situația este una extrem de critică. Dacă ne uităm la cifrele din spitale constantăm că avem o medie zilnică de aproximativ 15 mii de infectați. Avem o medie zilnică de 300 de decese. Am reușit să transferam în Ungaria 26 de pacienți români. 17 la ATI în stare gravă, 9 au doar nevoie de oxigen. Situația celor 17 este foarte critică, 1 din cei 17 români transferați a murit.”, a spus în încheiere Lucian Bonde.