Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) estimează majorarea cu 15,36%, la 95,580 milioane de lei a veniturilor totale ale Aeroportul Băneasa, pe fondul creşterii traficului de pasageri si aeronave ale companiilor low-cost, a declarat, luni, pentru Capital.ro, secretarul de stat în cadrul MTI, Marin Anton.

Potrivit acestuia, deşi transporturile aeriene au înregistrat un declin la nivel naţional, tendinţă sesizată şi în cazul aeroportului Otopeni, acest lucru nu se întâmplă şi pe Băneasa.

Aeroportul Băneasa a înregistrat 935.835 de pasageri în primul semestru din acest an, în creştere cu 26% faţă de perioada similară din 2008, când a avut 743.207 călători.

„Pentru Băneasa este estimată creşterea traficului de pasageri şi aeronave aparţinând companiilor low-cost, ca urmare a reorientării pasagerilor spre companiile ce practică tarife mai mici”, a explicat Anton. Reprezentantul MTI a precizat că traficul este estimat să crească şi în cursul anului viitor.

Creşte traficul, cresc veniturile, creşte profitul

De asemenea, tot datorită creşterii traficului pe aeroportul Băneasa, ministerul de resort estimează un profit brut majorat cu 349,91% şi reducerea cheltuielilor aeroportului cu 9,8%, de la 75,970 milioane de lei.

Pe de altă parte, în cadrul propunerii de hotărâre de guvern privind bugetul de venituri şi cheltuieli modificat pe anul 2009 al Aeroportului Băneasa, este propusă majorarea fondului de salarii, cu 6,62%, la 6,555 milioane de lei şi numărul mediu de personal cu 20,48%.

Majorarea numărului de personal are în vedere 43 de noi posturi pentru serviciul de securitate aeportuară, ca urmare a solicitării Comisiei de audit în domeniul Securităţii Aviaţiei Civile.

Cheltuielile depind de venituri, altfel intervin sancţiuni

Proiectul de hotărâre de guvern prevede că operatorul economic poate efectua cheltuieli totale direct proporţional cu gradul de realizare a veniturilor totale în cazul în care în execuţie se înregistrează depăşiri sau nerealizări ale veniturilor totale aprobate.

Conform proiectului, nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei.

În această privinţă, secretarul de stat Marin Anton a precizat că Aeroportul Băneasa nu a înregistrat până acum nicio astfel de sancţiune.

Decolările şi aterizările de avioane au totalizat 15.249, cu 17,8% mai multe faţă de primul semestru din 2008, când au avut loc 12.943 de mişcări de aeronave, potrivit datelor transmise joi de aeroport.

Aerogara a consemnat în perioada analizată un profit de peste 22 milioane de lei, din venituri de 53,2 milioane de lei şi cheltuieli de 28,3 milioane de lei.

Taxele percepute companiilor aeriene au adus 80% din venituri, diferenţa fiind asigurată de închirierea de spaţii (12% din totalul veniturilor) şi sume provenite din alte venituri.