Administrația pentru Medicamente din SUA refuză să comenteze autorizarea rapelului anti-COVID de la Pfizer. Nu există un consens în comunitatea biomedicală

Totuși, angajații FDA au spus că unele studii observaționale au sugerat scăderea eficacității vaccinului Pfizer în timp, în privința infecțiilor simptomatice sau împotriva variantei Delta, în timp ce altele nu au sugerat acest lucru, conform cnbc.com

„Este posibil să existe multe studii relevante, dar FDA nu a evaluat independent sau nu a verificat datele fundamentale sau concluziile lor. Unele dintre aceste studii, inclusiv date din programul de vaccinare din Israel, vor fi discutate în timpul unei întâlniri din 17 septembrie”, a anunțat Administrația pentru Medicamente și Alimente din SUA.

Nu există un consens în comunitatea biomedicală referitor la administrarea de rapeluri

„Pe ansamblu, datele arată că în prezent vaccinurile pentru COVID-19 licenţiale sau autorizate în SUA încă oferă protecţie faţă de formele grave de COVID-19 şi deces în Statele Unite”, au scris aceștia.

Raportul angajaţilor are rolul de a informa Comisia Consultativă pentru Vaccinuri şi Produse Biologice Asociate, care se întruneşte vineri pentru a evalua solicitatea Pfizer de aprobare a rapelului său anti-COVID în vederea administrării populaţiei.

Documentele publicate oferă o imagine privind punctul de vedere al agenţiei faţă de a treia doză. De asemenea, administraţia Biden a afirmat că vrea să înceapă să ofere populaţiei rapeluri cel mai devreme de săptămâna viitoare, în funcţie de autorizarea acestora de către FDA. Măsura face parte din planul preşedintelui Joe Biden de a combate numărul mai mare de cazuri de Covid-10, determinat răspândirea variantei Delta, care se răspândeşte rapid.

Oamenii de ştiinţă şi alţi experţi în domeniul sănătăţii au criticat în în mod repetat planul, afirmînd că datele citate de oficialii din domeniul sănătăţii nu sunt convingătoare, ei caracterizând presiunea administraţiei pentru rapeluri ca fiind prematură.

În momentul de față, nu există un consens în comunitatea biomedicală referitor la administrarea de rapeluri populaţiei generale, a declarat Dan Barouch, imunolog la Harvard Medical School.

Ce au descoperit japonezii în vaccinul Pfizer?

Amintim că specialiştii din Japonia au descoperit substanțe străine în vaccinul consorțiului american-german al companiilor Pfizer și BioNTech, care este utilizat pentru imunizarea populației din orașul japonez Sagamihara (prefectura Kanagawa), a anunțat, marți, canalul de televiziune NHK.

Sursa citată mai precizează că personalul medical din trei locații diferite a identificat, în timpul unei examinări vizuale, 18 doze de vaccin care conțin particule dintr-o substanță albă necunoscută. În toate aceste cazuri, vaccinarea cu aceste doze nu a avut loc. Totodată, un alt caz similar de depistare a unei substanțe străine într-un vaccin Pfizer a fost înregistrat cu o zi mai devreme în Kamakura. Autoritățile din ambele orașe nipone au cerut producătorului desfăşurarea unei investigaţii.

Trebuie menționat faptul că anterior, Ministerul Sănătății din Japonia a anunțat suspendarea utilizării a aproximativ 1,63 milioane de doze de vaccin produse de compania americană Moderna, scrie agenția Tass.

Sursă foto: Dreamstime