Specialiştii au descoperit substanțe străine în vaccinul consorțiului american-german al companiilor Pfizer și BioNTech, care este utilizat pentru imunizarea populației din orașul japonez Sagamihara (prefectura Kanagawa), a anunțat, marți, canalul de televiziune NHK.

Sursa citată mai precizează că personalul medical din trei locații diferite a identificat, în timpul unei examinări vizuale, 18 doze de vaccin care conțin particule dintr-o substanță albă necunoscută. În toate aceste cazuri, vaccinarea cu aceste doze nu a avut loc. Totodată, un alt caz similar de depistare a unei substanțe străine într-un vaccin Pfizer a fost înregistrat cu o zi mai devreme în Kamakura. Autoritățile din ambele orașe nipone au cerut producătorului desfăşurarea unei investigaţii.

Trebuie menționat faptul că anterior, Ministerul Sănătății din Japonia a anunțat suspendarea utilizării a aproximativ 1,63 milioane de doze de vaccin produse de compania americană Moderna, scrie agenția Tass.

Particule metalice, descoperite în serul produs de Moderna

Mai exact, o situație similară a avut loc tot în Japonia, însă cu serul produs de Moderna. Deși în cazul Pfizer până acum nu se știe ce este substanța misterioasă, impurităţile descoperite în loturile de vaccinuri anti-COVID-19 Moderna expediate în Japonia s-au dovedit a fi particule metalice, a anunţat miercuri compania americană.

Totodată, Moderna a dat asigurări spunând că acest incident nu a generat „riscuri excesive pentru siguranţa” persoanelor vaccinate, conform AFP.

Pentru a evita problemele de sănătate în rândul persoanelor vaccinate, săptămâna trecută Japonia a anunţat suspendarea de la utilizare pentru vaccinurile provenite din trei loturi, reprezentând în total peste 1,6 milioane de doze, după ce medicii din mai multe centre de vaccinare au declarat că au descoperit corpuri străine în fiolele cu vaccinuri.

Trebuie menționat faptul că analizele au fost realizate de compania Moderna asupra unuia dintre loturile vizate: particula descoperită s-a dovedit a fi „oţel inoxidabil”, potrivit unui comunicat publicat în comun cu grupul farmaceutic japonez Takeda, care importă şi distribuie aceste vaccinuri.

„Rara prezenţă a unor particule de oţel inoxidabil în vaccin (…) nu generează un risc excesiv pentru siguranţa pacienţilor”, se afirmă în comunicatul Moderna, care precizează că acest tip de metal este frecvent utilizat în industria alimentară şi pentru producerea de valve cardiace.

Totodată, sursa citată mai arată că particulele respective pot provoca o reacție locală și nu reacții grave dincolo de zona de injectare.

„Particule metalice de această mărime injectate într-un muşchi ar putea provoca o reacţie locală, dar nu ar trebui, a priori, să provoace alte reacţii grave dincolo de zona de injectare”, au adăugat reprezentanţii companiei Moderna şi Takeda.

Sursă foto: Dreamstime