Țara care va introduce vaccinarea obligatorie a acestor persoane. Rămân fără loc de muncă dacă nu o fac

Valul patru al pandemiei de coronavirus face ravagii în lume, motiv pentru care Armata Statelor Unite ale Americii a luat în considerare obligativitatea vaccinării militarilor. Potrivit unui comunicat de presă, militarii care vor fi exceptați de la vaccinare sunt cei care prezintă motive medicale sau religioase, în timp ce restul vor fi suspendați sau concediați.

După ce autoritatea de reglementare a medicamentelor din SUA a aprobat în totalitate administrarea vaccinului anti-Covid Pfizer/BioNTech luna trecută, Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat tuturor ofițerilor armatei americane în serviciu să se vaccineze.

În același timp, el a subliniat faptul că următorul pas este să meargă la liderul american Joe Biden pentru a-i putea cere autorizarea astfel încât vaccinarea să devină obligatorie, „nu mai târziu de jumătatea lui septembrie, sau imediat după aprobarea (vaccinurilor) de către FDA (Administraţia pentru alimente şi medicamente a SUA), în funcţie de care dintre ele se va întâmpla mai întâi”.

“Soldații care refuză vaccinul vor fi mai întâi supuși unui consult organizat de centrul de comandă al departamentului din care fac parte, iar cei care refuză în continuare să se vaccineze, în urma acestor verificări, vor putea suferi pedepse administrative sau non-judiciare, care ar putea duce la suspendări din funcții, sau chiar pierderea în totalitate a statutului de militar”, a precizat Armata SUA într-un comunicat.

Armata americană se așteaptă acum ca toate unitățile sale active să fie complet vaccinate până la 15 decembrie 2021, iar personalul de rezervă și cei din Garda Națională să obțină statutul de inoculare cu schemă completă până pe 30 iunie 2022.

Joe Biden susține vaccinarea obligatorie

În ceea ce privește atitudinea liderului american, preşedintele Joe Biden a declarat într-un comunicat că „susţine puternic” această decizie. Totodată, el a mai dat asigurări că împărtăşeşte alături de şeful Pentagonului „un angajament ferm ca trupele SUA să aibă toate instrumentele necesare pentru a-şi duce munca la bun sfârşit în cea mai mare siguranţă”.

Trebuie subliniat faptul că, potrivit informațiilor transmise de armata Statelor Unite, aproximativ jumătate din trupe sunt deja complet vaccinate, procent care creşte considerabil dacă sunt luaţi în calcul doar militarii activi, fără Garda naţională şi rezervişti. Amintim faptul că pentagonul are aproape 1,4 milioane de soldaţi activi.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin