Lovitură pentru următorii pensionari! Nu vor primi niciun ajutor

Așadar, este vorba despre pensionarii care primesc pensii mai mici sau egale cu 1.600 lei. Aceștia vor primi din partea Guvernului, în lunia ianuarie, un ajutor ce le va crește pensia la 2.200 de lei.

Totuși, persoanele care au pensii cuprinse între 1601 lei și 2199 lei nu vor putea să primească acest ajutor. Marius Budăi a oferit recent explicații despre pragul respectiv.

Explicația oferită de Marius Budăi

În acest context, cei 2,45 milioane de pensionari care au pensia egală sau sub 1.600 de lei urmează să primească ajutoru respectiv. Amintim că numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii era, la sfârşitul lunii iunie 2021, de 4.882.192 persoane.

„Am spus că niciun pensionar care are pensia mai mică sau egală cu 1.600 de lei nu va primi o pensie mai mică de 2.200 de lei în luna ianuarie. Adică cei 2,45 milioane de pensionari care se încadrează aici.

Pragul de 1.600 de lei nu a fost ales aleatoriu. 1.600 de lei este pensia medie pe luna decembrie 2021 și ne-am dus îi a-i sprijini pe cei cu pensii până la pensia medie. Tot timpul s-a spus și s-a cerut să-i ajutăm pe cei cu pensii mici. Nu poți să faci majorare de pensii diferențiate, că atunci este neconstituțional, dar poți să intervii cu anumite măsuri de sprijin punctual, atunci când este nevoie, pentru cei de la baza de jos. Și gândiți-vă că sunt jumătate dintre pensionari, 2,45 milioane de oameni, care vor primi acest sprijin”, a declarat Marius Budăi pentru dcnews.ro

Anunțul făcut anterior de Ministerul Muncii

„Guvernul a aprobat, printr-o ordonanță de urgență, acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toți cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie 2022.

Măsura este prevăzută în Programul de guvernare 2021-2024 și este menită să vină în sprijinul acestei categorii de persoane vulnerabile, în perioada de iarnă, ca sprijin excepțional. Actul normativ prevede ca ajutorul financiar să se acordă diferențiat, astfel:

  • 1.200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 lei;
  • ca diferență între nivelul de 2.200 lei și nivelul veniturilor cumulate din pensie sau din drepturile prevăzute de actele normative cu caracter special, pentru pensionarii și beneficiarii cu venituri între 1.001 – 1.600 lei inclusiv. Spre exemplu, pentru o pensie de 1.001 lei se acordă un ajutor de 1.199 lei, pentru o pensie de 1.002 lei, ajutorul va fi de 1.198 lei, iar suma acordată va scădea pe măsură ce pensia este mai mare, astfel că pentru o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.

Ajutorul financiar se acordă din oficiu, în luna ianuarie 2022, odată cu drepturile de pensie aferente acestei luni, persoanelor din evidența caselor teritoriale de pensii care au domiciliul în România.

Guvernul a stabilit ca ajutorul financiar să nu se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie. De asemenea, nici majorarea punctului de pensie și a indemnizației sociale să nu fie luată în calcul pentru acordarea ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie în acest sezon rece. În total, 2,45 milioane pensionari vor beneficia de acest tip de sprijin”, a transmis anterior Ministerul Muncii.