Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță a declarat că România va rămâne fără gaze în luna februarie. Acesta a precizat că afirmația sa se bazează pe un scenariu cu mai multe ipoteze, precum o iarnă grea, și nu este o predicție.

„Rămânem fără gaz în februarie. Vorbim de ipotezele unei ierni foarte grele. Dacă iarna asta se repetă (cum a mai fost anul trecut), la sfârşitul iernii, probabilitatea să închidem un număr mare de consumatori e foarte mare! E un scenariu cu nişte ipoteze. Nu e o predicție”, a declarat, marţi, Dumitru Chisăliţă la o conferinţă de presă.

Ministrul Energiei îl contrazice

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat tot marți că România nu este în pericol să rămână fără gaze naturale atunci când vine frigul. El a motivat acest lucru prin faptul că extracția de gaze naturale din depozite este mai mare ca anul trecut.

În ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale a marilor consumatori în februarie, luna cu un consum ridicat, acesta continuat să dea asigurări că nu vor fi probleme.

„Iarna aceasta va fi ca și iarna trecută, ca și acum două ierni, ca și acum trei ierni, pentru că aceeași capacitate de extracție, ba din contră, mai mare o avem acuma de gaze naturale din depozite decât iarna trecută. Singura diferență e că nu se mai rezervă anticipat capacități de interconectare, de intrare, iar după părerea noastră și a altor colegi de-ai mei din statele membre (UE) este că este o modalitate de a sensibiliza piața și a ține prețul sus”, a declarat ministrul.

Motivul creșterii prețului gazelor naturale

Virgil Popescu spune că România nu importa gaze prin Isaccea, ci prin Negru Vodă și prin Ungaria. De asemenea, acesta a explicat că motivul creșterii prețului gazelor este „o speculație” din partea Federației Ruse prin Gazprom pe piața gazelor naturale.

„Cu toții știm motivul creșterii gazelor naturale. Este o speculație pe piața gazelor naturale făcută de către Federația Rusă prin Gazprom. S-au redus livrările prin Ucraina. Se presează operaționalizarea conductei Nord Stream 2. Noi estimăm că după perioada de iarnă, odată cu probabil pornirea conductei Nord Stream 2 prețurile vor scădea. Așa se vede și pe piața Futures a contractelor de vânzare de gaz pe bursele europene. Prețurile sunt la jumătate pentru primăvară, vară și chiar iarna anului viitor”, a mai declarat Virgil Popescu.