Pandemia de COVID-19 izbucnită în China a reprezentat o problemă uriaşă pentru această putere mondială. Au existat însă şi beneficii de ordin financiar, în ciuda crizei ce a urmat.

52,6 miliarde de dolari, câştigaţi din exporturile de măşti de protecţie

Astfel, în anul 2020, China a bifat exporturi record de echipamente de protecţie medicală, în principal măşti. La acestea se adaugă şi un număr impresionant de costume de protecţie şi teste pentru depistarea SARS-CoV-2, transmite AFP.

Cererea foarte ridicată pentru măşti de protecţie, în urma restricţiilor impuse în lumea întreagă, a dus la exporturi ale Chinei de circa 220 de miliarde de măşti în anul care s-a încheiat. Asta înseamnă că fiecare locuitor de pe glob ar fi putut avea câte 40 de măşti chinezeşti.

Autorităţile de la Beijing au inclus în acest total şi măştile care au fost donate în mod gratuit. În total, valoarea acestor exporturi s-ar ridica la aproximativ 52,6 de miliarde de dolari (340 de miliarde de yuani), spune viceministrul chinez al Comerţului, Qian Keming. El spune că, astfel, ţara sa a reuşit să “aducă o contribuţie importantă în lupta împotriva coronavirusului”.

Zeci de mii de companii care produceau echipamente de protecţie, apărute în China în 2020

În plus, se mai adaugă la exporturile Chinei din 2020 şi alte 2,3 miliarde de costume de protecţie, dar şi 1 miliard de kituri de testare pentru depistarea coronavirusului.

Afacerile cu echipamente de protecţie au înflorit în China în 2020. Numai în prima parte a anului au fost înfiinţate circa 73.000 de firme care produceau astfel de echipamente.

Ulterior însă, multe dintre ele au fost închise de autorităţi, pentru că marfa produsă nu se ridica la standardele de calitate cerute de clienţii externi.

China atribuie acestei producţii uriaşe şi exporturilor de echipamente de protecţie faptul că economia ţării şi-a revenit parţial în 2020. Anul trecut, Beijingul a raportat o creştere economică de circa 2%, fiind una dintre puţinele ţări pe plus din acest punct de vedere. De obicei, statul chinez înregistrat creşteri anuale ale economiei de 5-6%.