Un fermier din statul Washington a alertat autorităţile după ce a descoperit 22 de plante de grâu pe un teren care nu a mai fost cultivat din anul 2015, iar investigaţiile ulterioare efectuate de autorităţile federale au ajuns la concluzia că este vorba de un soi de grâu modificat genetic dezvoltat de firma Monsanto Co pentru a fi rezistent la ierbicide, a precizat USDA.

Un purtător de cuvânt a precizat că USDA face teste la grâul recoltat de fermier de pe alte terenuri, ca măsură de precauţie, subliniind că nu există dovezi că grâul modificat a ajuns în comerţ.

SUA interzic vânzarea sau producţia de grâu modificat genetic, dar cu toate acestea este al treilea caz în tot atâţia ani în care este descoperită o cultură de grâu modificat genetic în SUA. Primul caz a fost descoperit în anul 2013 în statul Oregon, iar imediat o serie de cumpărători, inclusiv Coreea de Sud şi Japonia, au încetat să mai cumpere grâu din SUA. O altă cultură de grâu modificat genetic a fost descoperită în anul 2014 în statul Montana.

Ultima descoperire ar putea da o lovitură serioasă pieţei grâului din SUA, în condiţiile în care preţurile se apropie de minimul ultimilor ani ca urmare a stocurilor record şi competiţiei acerbe pe pieţele mondiale venite din parte furnizorilor care oferă grâu la preţuri scăzute.

De altfel, Coreea de Sud, a cincea mare piaţă de export pentru grâul american, a anunţat vineri că va introduce măsuri de carantină pentru livrările de grâu provenite din SUA. De la începutul anului şi până în prezent, Coreea de Sud a importat 619.000 tone de grâu şi 2.700 tone de făină din SUA. AGERPRES