Lovitură fără precedent pentru milionarul Dan Șucu, cel care participă ca jurat la emisiunea “Imperiul Leilor 2021” de la ProTV. Acesta a pierdut în urmă cu o săptămână un proces cu ANAF – Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice, care a ajuns până la instanța supremă.

De menționat este faptul că, Dan Șucu, fondator în 1993 al Mobexpert, cel mai important brand românesc de mobilă, a cerut judecătorilor să anuleze două Adrese ale ANAF – Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice si, pe cale de consecință, să constate că dreptul organului fiscal de a stabili creanțe fiscale pentru anul 2011 s-a prescris la data începerii verificării.

În acest context, Dan Viorel Șucu urma să facă obiectul unei verificări a situației fiscale personale cu privire la impozitul pe venit, fiind înștiințat în acest sens prin două avize de verificare: A VEF din 27.11.2017 si A VEF din 27.11.2017, emise de Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF.

În ceea ce privește reclamația înaintată ANAF-ului, potrvit justnews.ro, Dan Șucu a susținut că baza de impozitare pentru impozitul pe venit aferent anului 2011 s-a constituit, conform legii – Codului fiscal în vigoare pentru 2011, în anul 2011, cu consecința că și impozitul generat de această bază s-a născut tot în 2011, iar prescripția dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale pentru anul fiscal 2011 a început să curgă la 1 ianuarie 2012 și s-a împlinit la data de 1 ianuarie 2017.

Dan Șucu a pierdut procesul cu ANAF

Cu toate acestea, punctul de vedere al lui Dan Șucu a fost respins de Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF. De menționat este faptul că, sursa citată aprecia că nu a intervenit prescripția în cazul reclamantului și că prescripția dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale pentru anul fiscal 2011 a început să curgă la 1 ianuarie 2013 și s-a împlinit la data de 1 Ianuarie 2018.

Totodată, rolii.ro, notează că spre deosebire de cererea de anulare a celor două Avize de verificare, judecătorii au reținut că ANAF a invocat în mod întemeiat excepția inadmisibilității acțiunii, cu motivarea că avizul de inspecție nu este un act administrativ, neproducând efecte juridice, ci fiind un simplu act premergător începerii inspecției fiscale.

Mai exact, potrivit sirsei citate, avizul de inspecție în cauză nu prevede dimensiune de a da naștere, a modifica sau a stinge raporturi juridice, fiind un act premergător inspecției fiscale ce urmează a fi efectuată.