Cresc taxele și impozitele? Un cunoscut economist trage semnalul de alarmă cu privire la situația precară a contului curent al României.

Majorarea deficitului de cont curent și creșterea datoriei externe la niște niveluri greu de susținut nu pot aduce românilor decât austeritatea, care se va traduce prin creșterea fiscalității și a costurilor vieții în viitor, avertizează cunoscutul economist Cristian Socol.

Cresc taxele și impozitele? ”Deficitul de cont curent a explodat”

”Deficitul de cont curent a explodat, fiind de aproape 4 ori mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada din 2019.

Finantarea lui se face nesanatos, nesustenabil.

„Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a crescut cu 277,49% în primele două luni ale acestui an, la 1,627 miliarde de euro, comparativ cu cel din perioada similară din 2020, de 431 de milioane de euro”, conform unui comunicat al Băncii Naţionale a României.”, a scris Socol marți pe Facebook.

”Românii contribuie la creșterea economică din alte țări”

”In conditiile inexistentei unui program de masuri de stimulare a productiei in Romania, deficitul balantei comerciale se adanceste substantial ceea ce duce la majorarea deficitului de cont curent, cresterea datoriei externe, un necesar de finantare mai ridicat si austeritate si taxe mai mari in viitor.

Creste presiunea si pe deprecierea leului.

Românii contribuie din ce in ce mai mult la cresterea economica din alte tari si implicit la revenirea economică mai rapidă a acestora.”, a explicat economistul.

Optimism rezervat la Finanțe

Trebuie precizat faptul că însuși ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, deși a prezentat ca pe o victorie noile prognoze ale FMI și ale Băncii Mondiale cu privire la evoluția economiei românești în 2021, a recunoscut că situaţia execuţiei bugetare nu este complet rezolvată.

”Acest mesaj de încredere şi aceste veşti bune nu înseamnă că situaţia privind execuţia e complet rezolvată.

E o veste bună, suntem în direcţia bună, dar vorbim totuşi de nişte estimări. Depinde doar de noi şi de performanţa noastră, a guvernului şi a fiecărui ministru în poarte astfel încât aceste cifre să devină realitate.”, a declarat recent Nazare.