Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că partidul său va vota în favoarea moţiunii depuse la Senat împotriva ministrului Tudorel Toader, precizând că este „inacceptabil” să dai ordonanţe de urgenţă pe domeniul Justiţiei.

„Dacă vorbim de ordonanţă de urgenţă, unde eu am un punct de vedere categoric de ani de zile, atunci, fără amendarea Constituţiei, referendumul nu va avea un efect juridic imediat, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să ţii cont pe parcurs, atunci când vei avea ocazia să amendezi Constituţia, de rezultatul referendumului, dar nu pe 26 mai se va întâmpla acest lucru. (…) Eu susţin orice referendum, eu cred că din când în când, în anumite chestiuni importante, trebuie să întrebi şi pe cetăţeni, să ştii ce cred despre acest subiect”, a explicat liderul UDMR.

Șeful UDMR a ținut să facă precizări și pe marginea poziției pe care partidul său o va avea în ceea ce privește referendumul anunțat de Klaus Iohannis.

„Vom spune punctul nostru de vedere, nu ştim întrebările, ştim domeniul. Noutăţi nu avem. Orice referendum în România are o finalitate neprevăzută. Şi de ce? Fiindcă noi, în afară de referendumul pentru modificarea Constituţiei, orice referendum este consultativ şi nu este, aşa cum e în alte state, dacă se ajunge la un anumit nivel de prezenţă, obligatoriu. Deci, din acest punct de vedere, este bine să ştim ce cred cetăţenii despre un anumit subiect, este bine să fie şi întrebarea pusă în aşa fel încât să fie destul de generală şi politică, nu tehnică, dar, dacă trebuie amendată Constituţia după referendum, acest lucru înseamnă că ar trebui să ştim şi paşii următori”, a afirmat Kelemen Hunor.