Ca urmare a efectului măsurilor OPEC de reducere a producției și a sancțiunilor americane împotriva Venezuelei, prețurile petrolului au atins luni cel mai ridicat nivel din 2019 iar trendul de creștere ar urma să se mențină.

Cotaţia petrolului Brent a urcat la 63,37 dolari pe baril, maximul acestui an, după un avans de 3% în şedinţa precedentă.

Preţul petrolui WTI, de referinţă pe piaţa americană, a crescut la rândul său la cel mai ridicat nivel din acest an, de 55,68 dolari pe baril, continuând evoluţia ascendentă din şedinţa anterioară, când a urcat cu 2,73%.

Efectul livrărilor mai mici ale OPEC a fost completat de scăderea numărului de platforme petroliere funcţionale din SUA şi sancţiunile americane impuse vânzărilor dew petrol ale Venezuelei.

”În timp ce producţia de petrol a Venezuelei a crescut luna trecută, noile sancţiuni mericane ar putea duce la scăderea ofertei globale de ţiţei cu 0,5%-1%”, a spus Vivek Dhar, analist la Commonwealth Bank of Australia.

Sancţiunile vor limita drastic tranzacţiile cu petrol dintre Venezuela şi alte ţări şi sunt similare cu cele impuse Iranului anul trecut, potrivit experţilor care au analizat informaţiile publicate de Departamentul Trezoreriei.

Livrările de petrol ale OPEC au consemnat în ianuarie cea mai mare scădere din ultimii doi ani.