Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), Preda Nedelcu anunță o perioadă dificilă pentru cei care au pensii de 1.000 de lei.

Acesta este de părere că propunerea Guvernului de indexare a pensiilor cu 3% reprezintă o umilire a milioanelor de pensionari din ţară. De asemenea, în cazul celor care încasează o pensie de 1.000 de lei, această indexare reprezintă o ”jignire” și totodată o umilire fără precedent la adresa pensionarilor.

“Am decis să atragem atenţia Guvernului în acest mod, ieşind în stradă, pentru a cere încă o dată, în mod foarte clar, să fie majorate pensiile aşa cum prevăd legile astăzi în vigoare. Am cerut şi cerem în continuare ca valoarea punctului de pensie să se majoreze cu 40%, respectiv anul acesta să ne dea diferenţa de 26% pentru a completa ceea ce s-a acordat anul trecut. Sunt milioane de pensionari care au pensii mici, până în 1.000 de lei.

Suntem în dezacord cu Ministerul Muncii, cu Guvernul, care a sugerat la un moment dat să indexeze pensiile cu 3%. Nu putem accepta. Asta ar însemna o jignire, o umilire a milioanelor de pensionari din ţara asta. Noi ne-am adresat guvernanţilor, reamintindu-le că sunt fiii şi nepoţii pensionarilor, şi le-am cerut să nu îi umilească pe pensionari, să le acorde drepturile legale care au fost stabilite prin lege”, a afirmat Preda Nedelcu, pentru Agerpres. 

Care este soluția pentru aceste pensii

Totodată, el a mai subliniat faptul că o parte dintre contribuţiile angajaţilor, care ar trebui să ajungă la bugetul de asigurări sociale, nu ajung acolo. Acesta a mai amintit că a transmis deja o scrisoare către ministrul Muncii, Raluca Turcan, în care se explică foarte clar punctul de vedere al FNPR cu privire la situația pensionarilor.

În ceea ce privește banii care urmau să fie încasați de ANAF, potrivit președintelui FNRP, aceste sume nu au fost încasate.

“Era bine, dacă n-am fi fost forţaţi de atitudinea Guvernului, să nu ieşim în stradă. Suntem oameni în vârstă, sunt pensionari care suportă cu greu deplasarea în stradă şi totuşi o fac, pentru că nu suntem mulţumiţi de felul cum suntem trataţi.

Am transmis o scrisoare deschisă pentru ministrul Muncii, în care explicăm în detaliu punctele noastre de vedere în legătură cu ceea ce se întâmplă azi cu pensionarii şi cu punctul de vedere al Guvernului, că nu sunt resurse financiare pentru a acorda majorările pe care noi le solicităm.

Noi am folosit date din execuţia de cont a bugetului de asigurări sociale, de la Casa de Pensii, din care rezultă o sursă de majorare: 10 miliarde de lei din contribuţiile plătite de angajaţi nu au fost virate în contul bugetului de asigurări sociale. ANAF-ul nu a încasat aceste sume, ci, dimpotrivă, pe unii i-a scutit să plătească datoriile pe care le aveau faţă de bugetul de asigurări sociale”, a menţionat Nedelcu.

Liderul organizaţiei de pensionari, a mai adăugat că sistemul pensiilor private obligatorii nu aduce beneficii pentru angajaţii care contribuie la el.

“De asemenea, nu suntem de acord nici cu miliardele de lei care se virează pentru Pilonul 2 de pensie. Angajaţii cărora li se ia cu forţa bani din contribuţia pentru fondul de pensie şi se virează la fondurile private nu câştigă nimic din asta. Au mai fost câteva ţări din Europa care au aplicat acest sistem, Pilonul 2, şi care au renunţat la el, pentru că nu este avantajos pentru nimeni”, a spus el.

Sursă foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea