”Cine va câștiga alegerile locale? PNL sau PSD. Aceasta este esența declarațiilor politice din ultimele zile.

Mai avem două săptămâni până la momentul în care va trebui să mergem la vot. Ca să ne alegem primarul pentru următorii patru ani. Sunt niște alegeri atipice, în condiții de pandemie, cu măsuri de siguranță excepționale. În circumstanțe apăsătoare, cu 1.200-1.300 de persoane infectate zilnic, cu deschiderea școlilor și aruncarea copiilor și a profesorilor într-o mare necunoscută, zugrăvită din februarie încoace în culori din ce în ce mai sumbre.

Prezența la vot, o mare necunoscută

O primă mare necunoscută a acestor alegeri va fi prezența la vot. Oamenii se vor feri să stea la cozi, să pună mâna pe ștampile, să dea și să-și ia buletinul, să intre în contact cu cei din comisiile de vot. În special cei în vârstă. Din toți cei pe care-i cunosc și au peste 65 de ani, numai unul mi-a spus că se duce la vot. Restul stau acasă. Bănuiesc că la fel fac și cei pe care-i cunoașteți dumneavoastră. Asta va determina o prezență la vot pe care eu o estimez în jurul a 40 la sută. Deși uneori stau să mă gândesc că este o estimare optimistă. Oricum de la participarea de 65 la sută în 1992 va fi o cădere destul de bruscă.”, apreciază Dan Andronic, pentru evz.ro.

”Din acest motiv cred că toate predicțiile sunt ușor hazardate. Este normal ca omenii politici să ne anunțe că urmează să învingă pentru că este un instrument de propagandă folosit pentru mobilizarea „trupelor”. Ieri l-ați auzit pe Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL anunțând victoria totală a partidului său.

Redau discursul ținut de Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL: “Iaşiul este câştigător pentru PNL sută la sută. Păstrăm Suceava, câştigăm la Neamţ, foarte interesant, împotriva unuia dintre cei mai toxici baroni pe care îi are PSD, Ionel Arsene, un tip apărut din nimic şi care s-a transformat într-un baron de un grobianism cum rar mi-a fost dat să văd. Vom câştiga într-un mod categoric Bacăul şi vom avea o surpriză foarte plăcută pentru români la Vrancea, acolo unde Marian Oprişan este în corzi. Voi fi două zile acolo, alături de Ion Ştefan şi de colegii noştri la Vrancea. Focşaniul este ca şi câştigat, dar trebuie să câştigăm şi Consiliul Judeţean. Ne batem şi la Botoşani, iar cu transferul lui Cătălin Flutur (primarul PNL de Botoşani – n.r.) vom lua şi Consiliul Judeţean. Dacă vă uitaţi pe hartă, mai avem Galaţiul unde George Stângă va câştiga. Avem o problemă, deşi n-ar trebui să spun asta, dar fiind foarte sincer, recunosc că situaţia de la Vaslui este una complicată, deşi Mitică Buzatu ar trebui îngropat politic.”

Ceea ce nu a adăugat este faptul că în Transilvania majoritatea marilor orașe sunt trecute în dreptul liberalilor: Cluj, Timișoara, Arad, Deva, Brașov, Oradea, ca să dau doar câteva exemple.”, a mai scris jurnalistul.

Timiditate la PSD

”Dinspre PSD estimările nu sunt deloc pesimiste. Dar nici nu sunt anunțate în gura mare. Un soi de timiditate pe care mi-e greu să o înțeleg, mai ales că recentele alegeri din PSD anunțau revigorarea vocilor partidului prin cooptarea lui Vasile Dâncu și Sorin Grindeanu. Însă cu excepția unei declarații ciudate a lui Vasile Dâncu, confuză, ușor defetistă și demnă de „socialismul cu față umană” al lui Ion Iliescu, nu am găsit nimic notabil.

Iată ce spunea Vasile Dâncu recent: „Oamenii săraci au nevoie cu adevărat de social-democrație, oamenii săraci au nevoie de noi, să le facem o viață mai bună. De ceilalți se ocupă liberalii fac chete, le trimit în direct subvenții de la guvern. Vedeți ca unui mic intreprinzator care vinde pâine între blocuri nu i se decontează de guvern în pandemie chiria 50%, (n.n. nu li se decontează) decât celor care sunt în mall-uri acolo unde nu sunt români și unde străinii le-au închiriat spații”.

Dacă asta este strategia de modernizare a PSD, așa se gestionează schimbarea de electorat din ultimii 15 ani, atunci nu sunt multe șanse pentru social-democrați. O întoarcere la discursul din anii 90 nu mai este interesantă nici măcar pentru „oamenii săraci” de care vorbea Dâncu.”, arată Dan Andronic.

”Bătălie pe sub masă”

”Ei vor să ajungă în clasa de mijloc, vor ca urmașii lor să aibă o viață mai bună, nu să fie tratați ca o categorie fără speranță. La fel de bine se poate considera că tăcerea noilor veniți este o tactică de așteptare.

Asistăm la celebra bătălie mută, pe sub masă, în care Vasile Dâncu și Sorin Grindeanu de-abia așteaptă ca PSD să piardă alegerile locale ca să-i ia locul lui Marcel Ciolacu. Și atunci evită să se implice sonor. Dar dacă pot bate un cui, o fac cu entuziasm.

Oricum, surse din PSD, altele decât cei nominalizați mai sus, mi-au descris rezultatul alegerilor locale din punctul lor de vedere: ”Vom câștiga la București, Craiova, Galați, Călărași, Baia-Mare, Brăila, Bistrița, Botoșani, Târgoviște, Focșani, Slatina, Râmnicu-Vâlcea, Hunedoara, Vaslui, estimăm că vom lua în jur de 17 consilii județene.

Miza este uriașă

Din ceea ce aveam ca zonă sigură, socotim că Giurgiu l-am pierdut o dată cu trădarea lui Nicolae Bădălău, iar la Iași fostul nostru primar a devenit brusc penelist. PNL ne-a luat peste 190 de primari, așa reușind să acopere zone din țară în care nu aveau nici o șansă.

Constanța este iarăși un oraș în care este o bătălie strânsă, dar credem că vom câștiga. La București stăm bine în toate sectoarele, cu excepția Sectorului 5, dar va conta enorm prezența la vot.”

Declarații care se bat cap-n cap, dar care de fapt ne arată miza uriașă a acestor alegeri locale. Fie vom asista la Dezastrul PSD și Victoria Istorică a PNL, fie vom auzi despre Prăbușirea PNL și Revanșa PSD.

Ce cred eu? Deschiderea școlilor și cele două săptămâni care vor trece până la alegerile locale vor marca decisiv rezultatul de la alegerile locale. Aici se va da adevărata bătălie. Numai că nu va fi între PSD și PNL. Va fi între Clasa Politică și România Reală.”, a scris, în concluzie, Dan Andronic.