”Mi-e rușine pentru așa-zișii social-democrați din România!” a declarat Susanne Kastner, membră SPD din 1972, fostă vice-președintă a Parlamentului German, fostă președintă a Forumului Germano-Român, se arată într-o postare a lui Robert Schwartz, redactorul șef al Deutsche Welle România.

Aceasta este prima reacție foarte clară a social-democraților germani, după ce social-democrații danezi cer excluderea PSD din Partidul Socialiștilor Europeni.

Social-democrații din Danemarca cer excluderea PSD-ului condus din Liviu Dragnea din Partidul Socialiștilor Europeni, informează Digi FM. Demersul a fost inițiat de comunitatea românilor din Danemarca, reprezentată de George Forlafu, iar scrisoarea a fost tradusă în mai multe limbi și vor fi contactate partidele din această familie.

Parlamentarul Orla Hav, unul dintre liderii partidului social democrat danez, a declarat că scrisoarea a fost primită, iar problema a fost discutată deja.

Noi am discutat această problemă în grupul liderilor partidului și suntem foarte îngrijorați despre ce vedem și auzim despre România. Vom ridica această problemă în cadrul PES, care mai apoi poate decide excluderea partidului (n.r. PSD din România). Principiile esențiale ale mișcării social-democrate sunt: Justiție socială și democrație. O condiție prealabilă pentru a face parte din mișcarea social-democrată este ca, în pratică, aceste două principii de bază să fie respectate. În prezent observăm că Partidul Social Democrat din România nu se află în pas cu acestea. Liderul partidului (n.r. Liviu Dragnea) este condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz de putere. Partidul (n.r. PSD) încearcă să eludeze judecățile și ignoră principiile de bază socialiste prin folosirea majorității sale în parlament pentru a legaliza ilegalitatea. Speranța noastră este spre un partid social democrat autentic care să dezvolte România în Europa, a spus Orla Hav.

După reacţia politicenilor danezi la petiţia anti-PSD, doi social-democraţi elveţieni au reacţionat şi ei, spunând că „violenţa total disproporţionată şi motivată politic” a mitingului din 10 august din Piaţa Victoriei îl au pe liderul PSD, Liviu Dragnea, drept „păpuşarul întregii acţiuni”

Doi parlamentari social-democraţi din Elveţia, Nationalrat Martin Naef şi Carlo Sommaruga, au publicat, pe site-ul partidului socialist de la ei din ţară, un articol intitulat „Deteriorarea statului de drept din România”, criticând violenţele de la mitingul diasporei din 10 august, relatează G4media.