Ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus marţi, la finalul audierilor din Comisia de anchetă privind posibilele fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai,  că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – STS  nu ar trebui să mai opereze sistemul de monitorizare a prezenței la vot.

Dan propune ca sistemul de monitorizare să fie trecut în competenţa Autorității Electorale Permanente – AEP, arătând că, operat de STS, că sistemul nu a înregistrat votul multiplu.

”Da, aprecierea mea este că acest sistem nu ar trebui să fie în competenţa şi responsabilitatea exclusivă a unui serviciu special, dacă ne dorim un proces electoral transparent, atâta timp cât avem o autoritate electorală transparentă, cum este AEP, care ar putea să preia şi aceste prerogative. Eu cred că s-ar elimina, în acest fel, suspiciuni că în procesul electoral ar putea fi imixtiuni de un fel sau altul”, a declarat Carmen Dan.

În prezent, STS administrează acest sistem, inclusiv operarea tabletelor din secţiile de vot de la alegeri. În cadrul audierilor, ministrul de Interne a spus că tabletele au fost operate defectuos şi că s-a constatat trecerea în mod repetat a cărţilor de identitate prin sistem.