Preşedintele american Donald Trump a încălcat Constituţia prin blocarea pe contul său de Twitter a persoanelor ale căror păreri nu le agreează, a decis marţi o curte federală de apel, relatează Reuters.

În decizia sa luată în unanimitate de trei voturi, Curtea de Apel din Manhattan a stabilit că Primul Amendament îi interzice lui Trump să folosească funcţia Twitter de blocare pentru a limita accesul la contul său, care are 61,8 milioane de abonaţi.

„Primul Amendament nu îi permite unui oficial public care foloseşte un cont pe reţelele de socializare în scopuri oficiale să excludă persoane de la un dialog online care, altfel, este deschis deoarece au exprimat opinii cu care respectivul oficial nu este de acord”, a scris judecătorul Judge Barrington, invocând mai multe decizii ale Curţii Supreme.

Trump a făcut din contul său de Twitter, @RealDonaldTrump, o parte centrală şi controversată a preşedinţiei sale, folosindu-l pentru a-şi promova agenda şi pentru a-şi ataca criticii.

Decizia sa de a folosi funcţia de blocare a fost contestată de Knight First Amendment Institute de la Columbia University, precum şi de şapte utilizatori Twitter pe care el i-a blocat.

„Decizia va ajuta la garantarea integrităţii şi vitalităţii spaţiilor digitale, care sunt tot mai importante pentru democraţia noastră”, a transmis, într-un comunicat, Jameel Jaffer, directorul executiv al Knight First Amendment Institute.

Decizia de marţi confirmă o sentinţă din mai 2018 a unei judecătoare districtuale din Manhattan, care l-a determinat pe Trump să deblocheze unele conturi.

Departamentul de Justiţie a transmis atunci că decizia este „fundamental greşită”, spunând că Trump se foloseşte de Twitter pentru a-şi exprima opiniile, nu pentru a oferi un forum public de discuţie.