Lovitură pentru consumatorii vulnerabili! Vor primi mai puțini bani, față de cei cu venituri mari

Guvernul a decis ca în acest an să susțină consumatorii de energie în două modalități modalități. Astfel, românii cei mai săraci vor fi ajutați prin legea consumatorului vulnerabil, conform informațiilor transmise de economedia.ro

Restul persoanelor vor fi ajutate prin compensarea facturilor la energie. Simultan, consumatorii vulnerabili nu vor putea beneficia și de prevederile privind compensarea facturilor.

În acest context, analiza realizată de Asociația Energia Inteligentă arată că românii cei mai săraci energetic vor primi mai puțin bani decât cei cu venituri mai ridicate.

„Majoritatea consumatorilor vulnerabili din România urmează să primească între 25-100 lei pe lună ajutoare bănești, conform Legii Consumatorului Vulnerabil. Acestea acoperă, în medie, între 3-11% din facturile de gaze pentru o casă și între 6-23% din facturile de gaze pentru un apartament cu 2 camere.

De precizat că aceștia urmează să achite în iarnă cca. 880 lei/lună (în plus cca. 360 lei/lună față de anul 2020) pentru factura de gaz la o casă și cca. 440 lei/lună (în plus cca. 180 lei/lună față de anul 2020) pentru factura de gaz la un apartament.

În schimb, consumatorilor care vor beneficia de compensarea facturilor la gaze, alții decât cei vulnerabili, li se va achita 25% din contravaloarea facturii de gaze (exclusiv TVA). Asta face ca un consumator de gaze, indiferent de cât câștigă, să beneficieze, în situația în care locuiește într-o casă, de cca 220 lei/lună sau cca 110 lei/lună dacă locuiește într-un apartament de 2 camere”, arată analiza respectivă.

Klaus Iohannis a cerut intervenția UE în privința creșterii prețurilor la energie din România

Amintim că președintele Klaus Iohannis a participat la o videoconferință cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, şi alți lideri europeni, în pregătirea reuniunii informale a Consiliului European și a Summitului UE – Balcanii de Vest din perioada 5-6 octombrie 2021, de la Brdo, Slovenia.

În acest context, Iohannis a solicitat discutarea la nivelul Consiliului European, cât mai curând posibil, a temei privind creșterea prețurilor la energie. Klaus Iohannis consideră că este necesar să se identifice soluții europene comune, bine pregătite, pe baza propunerilor care urmează să fie făcute de către Comisia Europeană şi a contribuției miniștrilor de specialitate din statele membre ale Uniunii Europene, astfel încât să poată fi atenuate efectele creșterilor prețurilor la energie pentru cetățenii europeni.

Sursă foto: Dreamstime