Weekend-ul aduce scumpiri de carburanți. Prețul benzinei, azi, 19 aprilie

Prețul pentru carburanți în România, 19 aprilie 2024. Benzina se scumpește din nou înainte de weekend, în timp ce prețul motorinei stagnează.

Cea mai accesibilă benzină standard costă vineri 7,35 lei pe litru, comparativ cu 7,31 lei pe litru cât era miercuri, și poate fi găsită la mai multe stații Petrom și Lukoil din București.

La celelalte stații din București, prețurile pentru benzină standard variază între 7,36 și 7,51 lei, tot în creștere. În ceea ce privește benzina premium, prețurile oscilează între 7,86 lei și 8,16 lei, toate în creștere.

Prețul motorinei stagnează

Prețul minim pentru motorină standard în București rămâne neschimbat de miercuri, la 7,51 lei pe litru, și poate fi găsit la mai multe stații Lukoil și Socar. Preţul maxim ajunge la 7,63 lei litrul, în stagnare.

Prețul pentru motorină premium se situează între 7,87 lei și 8,14 lei pe litru, de asemenea în creștere față de zilele precedente. Anul trecut, prețul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depășea 9 lei pe litru.

pompa
SURSA FOTO: Dreamstime

Comparativ cu luna trecuta, prețul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 4.1%, ceea ce înseamnă ca un plin (50 de litri) costa astăzi cu 14.5 lei mai mult decât in urma cu 30 de zile.

Potrivit peco-online.ro, în cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 1.5%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 5.5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În aceasta perioada Romania se afla pe locul al 3-lea in Uniunea Europeana in topul tarilor cu cea mai ieftină benzina, după Bulgaria, Malta.

În cazul motorinei, tara noastră este situata pe locul 3 intre statele Uniunii Europene in ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Malta.

Comparativ cu celelalte tari UE, România se clasează pe locul 10 la benzina fără taxe, ca fiind cea mai ieftina, după Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Slovenia, in timp ce motorina fără taxe comercializata la noi este pe locul al 14-lea in topul celor mai mici preturi, după Austria, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovenia

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare. Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platt.