Benzina s-a scumpit. Prețul carburanților a pompă, azi, 16 aprilie 2024

Prețul carburanților este în creștere după mai multe zile în care a stagnat. Creșterea are loc, după ce, pe 11 aprilie avusese loc chiar o ieftinire a prețului la benzină, în timp ce la motorină prețul a rămas pe loc. Prețul celei mai ieftine benzină standard este de 7,28 lei marți, față de 7,23 lei cât era luni, și se găsește la o stație Lukoil din București, pe Strada Coralilor, în sectorul 1. La celelalte stații din București, prețurile pentru benzina standard variază între 7,29 și 7,47 lei, fiind de asemenea în creștere.

În ceea ce privește benzina premium, prețurile oscilează între 7,82 lei și 8,12 lei, tot în creștere.

Prețul minim pentru motorină standard în București stagnează de aproape o săptămână la 7,47 lei pe litru și se găsește la o stație Socar din București, de pe Strada Vasile Lascăr, nr. 141A. Prețul maxim ajunge la 7,63 lei pe litru, fiind mai scump față de sfârșitul săptămânii trecute. În ceea ce privește motorina premium, prețurile variază între 7,84 lei și 8,15 lei pe litru, de asemenea în creștere față de zilele precedente.

Anul trecut, prețul unui litru de benzină standard depășise 8 lei, în timp ce motorina standard a depășit 9 lei pe litru.

pompa benzina
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum evoluează prețurile carburanților

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare urmează o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, cu o diferență de câteva zile, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurenței, care analizează modul în care modificările cotațiilor se reflectă în prețurile la pompă.

Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pentru piața benzinei și a motorinei. Aceasta reflectă cererea, oferta și tranzacțiile între traderi pe piața angro a combustibililor. Aceste cotații nu sunt publice și, pe termen lung, tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Prin urmare, atunci când cotațiile Platts pentru benzină și motorină cresc, prețul carburanților la pompele din România se ridică, iar când aceste cotații scad, prețurile la pompă scad corespunzător.

Ajustările prețurilor la pompă sunt în principal reflectate în decursul unei săptămâni, atât în cazul creșterii, cât și al scăderii cotațiilor internaționale de referință Platts.