Prețul carburanților miercuri, 10 aprilie

Prețul carburanților miercuri, 10 aprilie. Astăzi, cea mai accesibilă benzină standard se vinde la prețul de 7,24 lei pe litru, față de 7,20 lei pe litru cât costa în ziua precedentă. Aceasta este disponibilă la mai multe stații Petrom și Lukoil din București.

La celelalte stații din București, prețurile pentru benzina standard oscilează între 7,25 și 7,40 lei pe litru, totodată în creștere.

Pentru benzina premium, costurile variază între 7,75 și 8,05 lei pe litru, de asemenea, în creștere.

Prețul minim pentru motorină standard în București este de 7,47 lei pe litru, în comparație cu 7,43 lei pe litru cât era înregistrat marți, și se găsește la o stație Socar din București, situată pe Str. Vasile Lascăr, nr. 141A.

Prețul maxim ajunge la 7,60 lei pe litru, mai ridicat decât la sfârșitul săptămânii anterioare.

Prețul pentru motorină premium se situează între 7,84 lei și 8,11 lei pe litru. Așadar, a înregistrat o creștere față de zilele anterioare.

În cursul anului trecut, costul unui litru de benzină standard a depășit pragul de 8 lei, în timp ce motorina standard a atins valori de peste 9 lei pe litru.

Prețul carburanților marți, 9 aprilie

Amintim că prețurile la pompă au crescut din nou marți, pe 9 aprilie 2024. Conform datelor de la Peco Online, un litru de benzină standard costa acum între 7,24 lei și 7,40 lei.

Benzina premium era cotată între 7,81 lei și 8,04 lei. Motorina standard se situa între 7,47 lei și 7,60 lei pe litru. Motorina premium costa între 7,83 lei și 8,01 lei.

În ceea ce privește GPL-ul, tariful oscila în jurul valorilor de 3,31 lei și 3,34 lei, variind în funcție de furnizorul ales.

Cum evoluează prețurile carburanților

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare urmează o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, cu o diferență de câteva zile, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurenței, care analizează modul în care modificările cotațiilor se reflectă în prețurile la pompă.

Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pentru piața benzinei și a motorinei. Aceasta reflectă cererea, oferta și tranzacțiile între traderi pe piața angro a combustibililor. Aceste cotații nu sunt publice și, pe termen lung, tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Prin urmare, atunci când cotațiile Platts pentru benzină și motorină cresc, prețul carburanților la pompele din România se ridică, iar când aceste cotații scad, prețurile la pompă scad corespunzător.

Ajustările prețurilor la pompă sunt în principal reflectate în decursul unei săptămâni, atât în cazul creșterii, cât și al scăderii cotațiilor internaționale de referință Platts.