OPEC nu își schimbă previziunile privind cererea de petrol

Într-un raport lunar recent, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a confirmat că previziunile sale privind cererea mondială de petrol rămân constante pentru anii 2024 și 2025. Conform acestui raport, se estimează că cererea va înregistra o creștere de 2,25 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024 și de 1,85 milioane bpd în 2025, aceste cifre nefiind modificate față de prognozele anterioare.

Această stabilizare a previziunilor vine într-un context în care prețurile petrolului au atins niveluri ridicate, depășind pragul de 90 de dolari pe baril în cursul acestui an. Această creștere semnificativă a prețurilor este atribuită atât unei oferte reduse, cât și tensiunilor din Orientul Mijlociu.

În ceea ce privește piața petrolului, este de remarcat că OPEC și aliații săi, cunoscuți drept OPEC+, au decis recent să continue cu reducerea producției de petrol până la finalul lunii iunie. Această măsură a fost luată în încercarea de a menține echilibrul între cerere și ofertă pe piață, având în vedere influența semnificativă pe care o au asupra pieței petrolului.

”În ciuda unor riscuri în scădere, continuarea impulsului observat la începutul anului ar putea duce la un potenţial de creştere suplimentară pentru creşterea economică globală în 2024”, se arată în raportul OPEC.

Cererea de combustibil va crește în vară, estimează OPEC

Privind spre vară, când cererea de combustibil cunoaște o creștere sezonieră odată cu intensificarea călătoriilor, OPEC a anunțat că cererea globală de combustibil pentru avioane va înregistra o creștere anuală de 600.000 de barili pe zi (bpd) în al doilea trimestru, pentru benzină de 400.000 bpd și pentru motorină de 200.000 bpd, notează Reuters.

Există o discrepanță mai mare decât de obicei între previziunile privind creșterea cererii de petrol în 2024, parțial din cauza diferențelor în ritmul de tranziție a lumii către combustibili mai ecologici.

În această săptămână, comerciantul de energie Vitol a estimat că cererea va crește cu 1,9 milioane bpd în acest an, apropiindu-se de punctul de vedere al OPEC, în timp ce prognozatorul energetic al guvernului SUA și-a revizuit previziunile de creștere la 950.000 bpd.

Agenția Internațională pentru Energie, care reprezintă țările industrializate și estimează că cererea de petrol va atinge vârful până în 2030, prevede o expansiune de 1,33 milioane bpd și urmează să-și actualizeze cifrele vineri.

OPEC consideră că utilizarea petrolului va continua să crească în următoarele două decenii. Însă nu a anticipat un vârf în acest sens.

petrol, pret, baril, titei
Ce se întâmplă cu preţul petrolului? / SURSA FOTO: Dreamstime

OPEC+ a redus producția începând cu finalul anului 2022

Alianța OPEC+ a implementat o serie de reduceri de producție începând cu finalul anului 2022. Scopul a fost de a susține piața.

O nouă reducere de 2,2 milioane bpd a producției pentru primul trimestru a intrat în vigoare în ianuarie. Ulterior, a fost prelungită pentru a acoperi trimestrul al doilea.

Raportul OPEC indică faptul că producția de petrol a OPEC a rămas constantă în martie, înregistrând o creștere de 3.000 bpd, până la 26,60 milioane bpd, în ciuda noilor runde de reduceri, cu creșteri modeste în Iran și Arabia Saudită.

Cererea de țiței din partea OPEC pentru acest an este estimată în medie la 28,5 milioane bpd, conform raportului, în creștere cu 100.000 bpd față de prognoza anterioară. Teoretic, oferă grupului spațiu pentru a crește producția.

Prețurile petrolului au scăzut cu un dolar în urma unei pene de curent

Joi, pe 11 aprilie, prețurile petrolului au înregistrat o scădere de 1 dolar, ca urmare a unei pene majore de curent la o rafinărie americană și în contextul unei inflații persistente, care a diminuat speranțele de reducere a ratelor dobânzilor din SUA în viitorul apropiat. Cu toate acestea, îngrijorările legate de posibile atacuri ale Iranului asupra intereselor israeliene au menținut prețurile țițeiului în apropierea maximelor din ultimele șase luni.

Prețurile contractelor futures pentru țițeiul Brent au înregistrat o scădere de 68 de cenți, sau 0,8%. Astfel, au ajuns la 89,80 dolari pe baril.

Cât despre contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate din SUA, acestea au înregistrat o scădere de 91 de cenți sau 1,1%, coborând la 85,30 dolari pe baril.

Ambele benchmark-uri au suferit scăderi de peste 1 dolar, înainte de a reveni de la minimele sesiunii.

O pană de curent a determinat închiderea mai multor unități de producție de combustibil la gigantica unitate Motiva Enterprise, cu o capacitate de 626.600 de barili pe zi, situată în Port Arthur, Texas.