Așadar, ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a precizat pe pagina sa de Facebook că sunt foarte multe lucruri de făcut la minister și că nu a mai scris de câteva zile pe pagina de socializare tocmai din această cauză.

Nasui a precizat că principalul obiectiv din aceste zile a fost administrarea schemelor de ajutor de stat în contextul pandemic actual, subliniind că prioritatea ministerului trebuie să fie ”sănătatea economiei”.

Acesta a mai spus că sunt trei scheme principale, acordate prin Ordonanța de Urgență 130: prima schemă prevede ca statul să ofere 2 mii de euro microgranturi, a doua schemă prevede ca statul să dea 15 procente din cifra de afaceri pe anul 2019 iar a treia prevede ca statul să dea 200 de mii de euro pentru investiții.

Ministrul Economiei a precizat că pe schema 1 nu există probleme majore și că totul funcționează bine. Mai mult decât, ministrul a subliniat că ”articolele care spun că finanțările s-au făcut preferențial și nu în ordinea înscrierii” sunt false și a explicat că ”dosarele au fost repartizate la cele 9 agenții din subordinea ministerului pentru a fi procesate mai repede, iar împărțirea s-a făcut pe calupuri. Astfel încât procesările nu s-au mai făcut în ordinea înscrierilor. Primii procesați au fost cei care erau la începutul calupurilor și nu neapărat cei care au solicitat primii.”

Blocaj pe schema doi

Claudiu Nasui a precizat că pe schema doi, cea prin care statul ar trebui să dea 15% din cifra de afaceri pe anul 2019, există un mare blocaj și că există 18 mii de solicitări care nu au fost încă procesate, subliniind că deblocarea acestui proces este prioritatea zero a Ministerului Economiei.

”Pe schema 2 este un blocaj mare. Sunt 18.000 de solicitări care nu au fost încă procesate. Deblocarea acestui proces este prioritatea noastră principală acum. Ieri am fost la STS să discutăm despre îmbunătățirea platformei astfel încât angajații Ministerului Economiei să trebuiască să facă cât mai puține operațiuni manuale.

Trebuie să recunosc că STS-ul este o instituție a statului român deosebit de profesionistă și foarte bine condusă. Obiectivul lor principal este reușita vaccinării, iar lucrul acesta este normal. Avem, însă, și sprijinul lor pentru îmbunătățirea platformei de ajutoare de stat, lucru care ar trebui să mai deblocheze o parte din schema 2.

Pentru a depăși restul blocajelor, avem mai multe idei despre cum putem suplimenta forța de muncă care se ocupă de procesare.”, spune ministrul Economiei, Claudiu Nasui.

Pentru schema 3, ministrul a declarat că a primit multe întrebări de clarificare, motiv pentru care site-ul ministerului va fi modificat iar clarificările vor apărea pe site.