.Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, anunța la finalul anului trecut pe pagina de Facebook că în județul Vrancea au fost finalizate patru grădinițe cu fonduri europene, prin programul PNDR. În realitate însă, doar două au fost date în folosință, iar două sunt la stadiul de proiect. Deci nu există.Situația a ieșit la iveală în toamna anului trecut, după ce Lia Olguța Vasilescu a postat pe contul său de socializare o listă ce conține o serie de investiții realizate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Postarea era menită să închidă gura celor care acuzau de incompetență și ineficiență guvernul PSD, susține g4media.  „Când vrei să ataci un ministru și să spui că minte și că în doi ani s-au construit doar două școli în România, informează-te! Altfel te faci de râs! Nu că ai fi de fală… Vă prezint mai jos lista cu școli și grădinițe modernizate sau construite, în ultimii doi ani, doar pe fondurile de la Ministerul Agriculturii, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală. (…) Pentru toți mincinoșii care spun că nu s-a construit nimic în acești ani!”, scria, pe 7 noiembrie 2018, fostul ministru PSD Olguța Vasilescu. Cei de la g4media.ro au urmat sfatul și spun că s-au informat cu privire la grădinițele construite în Vrancea. Din cele patru obiective date ca finalizate, în comunele Cârligele, Gugești, Sihlea și Vidra, un singur obiectiv fusese recepționat și deschis copiilor, cel de la Cârligele. Și grădinița de la Gugești a fost dată în folosință, însă mai este nevoie de parcurgerea unor pași birocratici. În celelalte două localități, lucrările de construire sau reabilitare nici nu au început. În comuna Vidra ar fi trebuit să se construiască o grădiniță cu program prelungit pentru copiii din satul Vidra, dar, din motive birocratice, după cum spun oficialitățile locale, mai avem de așteptat. Contractul de finanțare pentru această investiție este semnat de un an jumătate, dar lucrările încă nu au început. Cu toate că termenul de finalizare este toamna anului 2019, până acum lucrările nu au început. Primarul comunei Vidra, Silviu Pintilie, speră că în februarie va fi demarată licitația pentru construcția noii grădinițe. „Proiectul a mai fost respins o dată. Acum am reactualizat niște sume, personal am fost la AFIR pentru asta și avem asigurările că în februarie va demara licitația”, a declarat edilul.

Până se mobilizează autoritățile, constructorul și proiectantul, preșcolarii vin la cursuri în clădirea veche de peste 100 de ani în care au învățat și părinții sau bunicii lor. Clădirea prezintă risc la cutremur, dar din lipsă de spațiu, copiii, părinții și cadrele didactice se roagă la protecția divină.

În comuna Sihlea, reabilitarea vechii grădinițe va începe în vacanța de vară, pentru că cei 27 de copii care învață acolo nu pot fi mutați în alt spațiu în timpul reparațiilor. Edilul Costică Gurbet spune că reabilitarea grădiniței, care costă aproximativ 6 milioane de lei, va trebui să înceapă la următoarea vacanță, pentru ca cei mici să nu fie nevoiți să stea în frig. „Nu avem spațiu pentru cei 27 de micuți, așa că așteptăm prima vacanță pentru a putea demara lucrările”, a declarat edilul.