Astfel, chiar în aceste zile, prețul motorinei a depășit pragul de 5 lei pe litru depășind astfel pragul psihologic de care s-a tot apropiat de la începutul anului până acum.

După un an cu prețuri mici, a venit din nou timpul să dăm 5 lei pentru un litru de motorină. Deja, la aproape toate benzinăriile, prețul motorinei a ajuns la pragul psihologic de 5 lei, foarte puține fiind cele care mai dau motorina la un preț de sub 5 lei pe litru.

Benzina şi motorina s-au scumpit la pompă cu 6 bani pe litru începând de la 1 ianuarie 2021, ca urmare a majorărilor de accize operate conform Codului fiscal, însă de la 1 ianuarie și până acum scumpirile au tot fost repetate, până la atingerea acestui prag.

Astfel, de la 1 ianuarie 2021, acciza pentru benzina fără plumb are o valoare de 1.827,13 lei pe mia de litri, în creştere de la 1.773,46 pe mia de litri, potrivit Ministerului Finanţelor.

De asemenea, pentru motorină, acciza creşte la 1.674,55/mia de litri, de la 1.625,37 lei pe mia de litri.

Aceste majorări ale accizei au determinat o creştere de 6 bani, în medie, pentru preţul benzinei şi motorinei din benzinării, având în vedere că taxele (acciza şi TVA) reprezintă aproximativ jumătate din preţul final al acestor produse, conform calculelor făcute de companiile petroliere.

Cele mai mari lanţuri de benzinării de pe piaţa din România sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, Socar şi Gazprom.

Petrolul, la maximul ultimelor 11 luni

Scumpirea carburanților vine și pe fondul unui petrol mai scump, al cărui preț a atins un maximum al ultimelor 11 luni.

Preţul petrolului a urcat la începutul acestui an la cel mai ridicat nivel din februarie 2020, după ce Arabia Saudită a fost de acord să-şi reducă producţia mai mult decât se estima, chiar dacă grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători, precum Rusia, nu a reuşit să ajungă la un compromis, conform Reuters.