Politica economică şi socială promovată de premierul Viktor Orban, a eşuat, a declarat copreşedintele partidului ecologist Politica Poate FI Altfel (LMP), care alături de doi politicieni socialişti a prezentat programul social al opoziţiei, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută luni, în spaţiul online.

„Inflaţia a ajuns până la cer, inegalitatea socială a scăpat de sub control, iar sărăcia se adânceşte tot mai mult. Copreşedintele, care a promis o schimbare socială, a subliniat că dacă vor ajunge în situaţia în care să formeze un guvern, vor creşte alocaţiile pentru copii, vor lansa un program de locuințe sociale în vederea închirierii şi nu vor uita nici de cei care îngrijesc rudele lor cu dizabilităţi.”, a afirmat Máté Kanász-Nagy, care s-a prezentat ca purtător de cuvânt pe probleme sociale al Guvernului din umbră condus de Péter Márki-Zay.

Prețurile caselor din Budapesta au crescut cu 10%

La rândul său, András Jámbor, candidatul formaţiunii Dialog pentru Ungaria şi candidatul comun al opoziţiei pentru un mandat de deputat în Parlamentul ungar, a declarat că de un deceniu, în Ungaria există o criză a locuinţelor.

Singurul proiect major de locuinţe, Oraşul Studenţesc (Diákváros), a fost „abolit” de Guvern, care în locul acestuia vrea să aducă „o universitate privată chineză care va îndatora ţara”, a spus András Jámbor. Acesta a precizat că, potrivit unor sondaje, anul trecut prețurile caselor din Budapesta au crescut cu zece procente. 62% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani locuiesc împreună cu părinţii lor, iar 70% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani, care locuiesc cu părinţii, sunt angajaţi cu normă întreagă şi totuşi nu pot cumpăra o locuinţă cu propriile lor puteri.

András Jámbor a promis că în cazul schimbării Guvernului, vor sprijini reabilitarea locuinţelor sociale pentru închirieri şi pe cele aflate în administrarea autoguvernărilor şi vor implementa un program pentru renovarea blocurilor. De asemenea, vor suspenda pe termen nelimitat evacuarea debitorilor în valută străină şi vor înființa un fond de compensare pentru a ajuta victimele creditelor bancare.

András Jámbor a mai spus că vor extinde instituția de protecție a familiei în caz de faliment și vor reintroduce în sistemul naţional de asistenţă socială sprijinul pentru întreținerea locuințelor și serviciile de gestionare a datoriilor. Socialistul Lajos Korózs a vorbit despre redirecţionarea către autoguvernări a ajutorului acordat în situaţii de criză. Politicianul a promis că dacă vor ajunge la guvernare vor creşte cu 50% salariile asistenților sociali și vor crește numărul de ore și paleta serviciilor de îngrijire la domiciliu.

Péter Szijjártó: „Avem încredere că 2022 va fi un an mai bun în privinţa relaţiilor ungaro-ucrainene”

În cadrul unei convorbiri telefonice purtate luni, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, şi omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, şi-au reiterat intenţia lor comună cu privire la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale.

„Nu va fi o sarcină uşoară, dar împreună cu ministrul ucrainean de externe am încredere că 2022 va fi un an mai bun din punctul de vedere al relaţiilor ungaro-ucrainene în comparaţie cu anul 2021. Şeful diplomaţiei ungare a mai precizat în postarea sa: În ultimii ani au fost depuse multe eforturi pentru asigurarea aprovizionării cu energie a Ungariei şi pentru creşterea rolului Ungariei şi în domeniul asigurării securităţii aprovizionării cu energie în Europa Centrală.

În baza acordului tehnic al operatorilor de sistem şi în primele trei luni ale anului 2022, transportul gazelor naturale poate fi derulat la capacitatea maximă dinspre Ungaria către Ucraina, ceea ce va oferi companiilor de pe piață o oportunitate comercială de a furniza în total 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale în perioada ianuarie-martie”, a scris Péter Szijjártó într-o postare publicată în pagina sa de socializare.

„Din cele şapte ţări vecine cu şase am realizat conectarea conductelor de transport  de gaze naturale. În ceea ce privește transportul gazelor naturale, Ungaria a devenit o țară de tranzit din ce în ce mai importantă, anul trecut și anul acesta majoritatea gazelor naturale au fost transportate din vest prin Ungaria spre Ucraina.”, a adăugat oficialul ungar, care a menţionat, conform MTI.