Cătălin Lucian Iliescu, un consilier general, vrea să combată dependența de jocurile de noroc şi să mute sălile de jocuri de noroc și cazinourile de la parterurile blocurilor la periferia oraşului. Mai mult, propunerea sa prevede și interzicerea sălilor de jocuri de noroc situate la o distanță mai mică de 200 de metri de școli, cămine, biserici și de alte instituții publice. Proiectul urmează să fie pus în dezbatere publică, iar pentru a intra în vigoare, trebuie să fie aprobat de Consiliului general al Capitalei.

„Ne va costa probabil, peste niște ani, dacă nu luăm o măsură, cu mult mai mult ca astfel de dependenți de jocuri de noroc să poată să iasă din flagelul ăsta, în care fiecare a intrat inconștient, iar acuma nu mai poată să iasă din el”, spune Cătălin Lucian Iliescu, consilier general din partea PMP.

Citeşte şi: Piata gamblingului din Romania este in plina expansiune. In ultima jumatate de an, ONJN a eliberat doua noi licente

Consilierul propune chiar să se construiască un cartier special unde astfel de afaceri să funcționeze. Pentru asta, însă, primăria trebuie să cumpere un teren, care nu este ieftin.

La rândul său, Primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, care este totodată soțul primarului Capitalei, Gabriela Firea, îi împărtăşeşte ideea. El ar vrea organizarea unui referendum fix când au loc alegerile europarlamentare.

Surse din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), proiectul consilierului ar avea un impact negativ asupra industriei de profil, deoarece ar putea duce la scăderea semnificativă a taxelor colectate de stat şi ar putea fi pierdute multe locuri de muncă. Potrivit ultimelor date oficiale, în Bucureşti există 1.250 de săli de jocuri şi pariuri, în timp ce la nivelul ţării sunt 13.000.

Citeşte şi: O industrie puternic reglementată pe care o știu toți, dar o cunosc puțini

Altfel, Kosovo a interzis toate jocurile de noroc pentru următoarea perioadă, în încercarea de a stopa crimele, după ce doi angajați ai unui cazino au fost omorâți săptămâna trecută. Pariurile, în special în sport, au devenit extrem de populare în ultimii ani în Kosovo, unde aproximativ o treime din 1,8 milioane de persoane sunt șomeri. Aici, Guvernul încasează 20 de milioane de euro anual prin impozitarea jocurilor de noroc.