Un proiect postat pe site-ul minsterului Muncii propune o nouă valoare pentru tichetele de masă. Această valoare este propusă și pentru primele luni ale anului următor, respectiv până în martie 2020.

Proiectul propus de ministerul Muncii se află în dezbatere publică pe site-ul ministerului până la 25 septembrie.

Conform acestuia, începând din luna octombrie 2019, valoarea nominală a unui tichet de masă stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, nu poate depăşi cuantumul de 15,18 lei.

Această valoare va fi aplicată și pentru primele două luni din 2020, respectiv lunile februarie și martie.

În aprilie mai mulți deputați PSD propuseseră majorarea valorii nmominale maxime a tichetului de masă de la 15 la 20 de lei.

„Valoarea actuală nominală a unui tichet de masă este de 15,18 lei (înainte de impozitare) şi nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei”.

„Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie că nu au acces la achiziţionarea unei mese. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru. Valoarea tichetului de masă este printre cele mai mici din Europa. Dacă în România valoarea este aproximativ 3,21 euro, în Spania este 11 euro, în Belgia este 8 euro, în Franţa este 11,04 euro, în Grecia este de 6 euro, iar în Portugalia este de 7,63 euro”, susţineau iniţiatorii.