Patru asociații din domeniul infrastructurii cer Guvernului lămuriri cu privire la stadiul lucrărilor pentru Autostrada Unirii. Cei patru sunt gata inclusiv să dea în judecată Guvernul Dăncilă.

Asociaţiile care au luat această inițiativă sunt „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, „Moldova vrea Autostradă”, „Împreună pentru A8” şi „Pro Infrastructură”. Ele au formulat o scrisoare în care cer explicații inclusiv pentru fondurile europene la care s-a renunțat. De asemenea, Guvernului i-a fost solicitat de aceste patru asociații să prezinte documentele privind stadiul proiectului.

Asociațiile sunt nemulțumite de faptul că Guvernul nu respecta legislația în ceea ce privește construcția Autostrăzii Unirii (Iași-Târgu Mureș). Până la acest moment, asociațiile nu au primit niciun act privind studiul de fezabilitate, tema de proiectare, proiectul pentru autorizarea lucrărilor şi proiectul de execuţie.

Reprezentanții asociațiilor sunt gata chiar să dea în judecată Guvernul pentru nerespectarea legii pentru construcția autostrăzii care leagă Moldova de Ardeal.

„Dacă documentele cerute de noi sunt în diferite stadii de elaborare (sau în procedură de atribuire a contractelor care au ca obiect elaborarea lor), vă solicităm să ne transmiteţi calendarul executării acestor documente şi sumele estimate pentru fiecare în parte, astfel încât să se aibă în vedere întregul obiectiv. Vă rugăm, de asemenea, să precizaţi numărul de kilometri al obiectivului de investiţii Autostrada A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, deoarece la această dată se discută despre două lungimi: 311,066 de kilometri (conform studiului de fezabilitate) sau 318,8 de kilometri (conform Masterplanului General de Transport)”, se arată în scrisoarea trimisă premierului de către cele patru asociaţii civice.

„Referitor la decizia Guvernului României de a ignora construcţia Autostrăzii A8 prin utilizarea fondurilor europene (investiţia e decontabilă până la 85% din total) pentru tronsonul de 68 de km Leţcani-intersecţie DN2 Soci, vă rugăm să ne transmiteţi documentele oficiale prin care statul român a notificat Comisia Europeană în contextul utilizării exclusive a Parteneriatului Public-Privat. Considerăm că cererea noastră este perfect îndreptăţită, întrucât nu cunoaştem nici intenţia de abordare a creditelor externe, şi nici a fondurilor europene nerambursabile. De asemenea, este evident că Ministerul Transporturilor a depăşit cu mult termenul de 30 de zile prevăzut de Lege, neiniţiind sau nefăcând public niciun document necesar pentru realizarea obiectivului”, mai arată cele patru asociaţii în scrisoarea transmisă premierului României.