Ministrul Transporturilor refuză includerea canalului Bîstroe în rețeaua de transport european

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a prezentat poziția României în acest caz. Autoritățile române se opun categoric cererii Ucrainei.

Sorin Grindeanu argumentează spunând că aceasta este o linie roșie peste care România nu poate trece.

În declarațiile sale, Grindeanu spune că a urmărit îndeaproape acest subiect. El a oferit noi informații:

„Am urmărit subiectul Bîstroe, unii îmi ziceau că nu trebuia să ies, că sunt putinist, că sunt nu știu cum. Eu am trimis la MAE documentele, pentru că ei se ocupă cu relațiile internaționale.

Erau peste 6 metri adâncime. Nu știu dacă în acest moment mai sunt 6 metri, dar din ceea ce am văzut eu nu mai sapă în prezent.

Atunci am ieșit câțiva și am cerut să ne așezăm la masă și să discutăm. Le-am cerut să navigheze pe Sulina, singurul canal navigabil”, a anunțat ministrul.

Sorin Grindeanu susține că această decizie este susținută atât de Comisia Europeană, cât și de Statele Unite.

„Ucrainenii, inclusiv la Galați, au cerut în mod oficial să fie inclus Bîstroe în rețeaua europeană de transport. Noi am transmis poziția României și am spus că nu suntem de acord.

Eu vă spunem că nu ne-am dat acceptul și nici nu ni-l vom da, am conștientizat atât SUA, cât și Comisia Europeană că asta este o linie roșie peste care nu se poate trece.”, a spus Sorin Grindeanu, la Prima News.

Ce este rețeaua de transport european

Rețeaua de transport european este un sistem complex de infrastructură care conectează țările europene și facilitează transportul de persoane și mărfuri în întreaga regiune.

Această rețea include autostrăzi, drumuri naționale, căi ferate, căi navigabile, aeroporturi și porturi maritime, toate interconectate pentru a asigura o mișcare eficientă și fluentă a bunurilor și a oamenilor.

Europa are o rețea vastă de râuri și canale navigabile, care permit transportul pe apă. Aceste căi navigabile sunt importante pentru transportul de mărfuri, inclusiv pentru facilitarea comerțului internațional.

Rețeaua de transport european este supravegheată și dezvoltată de către Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene. Obiectivele rețelei sunt conectivitatea, reducerea congestiilor, creșterea sustenabilității și promovarea interoperabilității între diferitele modalități de transport.