Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a atenţionat în legătură cu o „extrem de serioasă” ameninţare privind o invazie terestră, după ce Rusia a capturat trei nave ucrainene – două nave-vedetă şi un remorcher – şi a luat echipajul acestora prizonieri, la sfârşitul săptămânii trecute. 

Norbert Roettgen, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) al Angelei Merkel şi care prezidează Comisia pentru afaceri externe din parlamentul german, a declarat că acţiunile şi comportamentul Rusiei sunt profund îngrijorătoare şi din această cauză înăsprirea sancţiunilor este o opţiune de luat în calcul. 

„Până acum nu am vorbit despre înăsprirea sancţiunilor, dar în general nu aş exclude această posibilitate”, a declarat Roettgen la postul de radio Deutschlandfunk. „Din punctul meu de vedere, un asemenea comportament nu poate rămâne fără consecinţe şi nu cred că cineva ar trebui să afirme că nu vor fi alte sancţiuni” împotriva Rusiei, a spus el. 

Angela Merkel a subliniat necesitatea dialogului, în condiţiile în care UE, Marea Britanie, Franţa, Polonia, Danemarca şi Canada au condamnat la unison ceea ce au denumit „o agresiune” din partea Rusiei, scrie agerpres.ro. 

Luni, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că Federaţia Rusă nu este îngrijorată de posibilitatea introducerii unor sancţiuni împotriva ei din cauza situaţiei din strâmtoarea Kerci. „Acest lucru a încetat demult să ne îngrijoreze. (…) Este greu de sperat că am putea influenţa oameni care nu doresc decât să caute noi şi noi motive pentru a face presiuni asupra Rusiei”, a subliniat acesta.