Cei care vor fi prinși că au lipit abțibilduri sau afișe pe lunetă, parbriz sau pe geamurile laterale pot primi o amendă care se poate ridica până la 3.000 de lei, dacă prin lipirea acestor afișe se restrânge vizibilitatea șoferului. Aceeași sancțiune se va aplica și pentru cei care pun la oglinda retrovizoare iconițe, brăduți parfumați sau alte accesorii.

„Aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă contravenție și este încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni, prevede noul Cod Rutier 2019. În condițiile în care clasa a IV-a de sancțiuni prevede amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte, iar un punct de amneză înseamnă 145 de lei, cei care mai pun iconițe la oglindă ar putea ajunge cu sume cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.

Codul Rutier 2019 mai prevede că aceleași amenzi vor fi acordate și pentru „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale.” Chiar și așa, șoferii pot reduce transparența geamurilor unei maşini utilizând tratamente şi folii certificate de către Registrul Auto Român, conform Fanatik.ro.