Liderul PSD Liviu Dragnea a reușit să scape de completul de 5 judecători de la Înalta Curte compus din magistrații Francisca Vasile, Horia Șelaru, Ioana Alina Ilie, Simona Neniță și Rodica Cosma. Este consecința directă a deciziei de vineri a judecătoarei de contencios, Alina Ghica, de la Curtea de Apel București, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Judecătoarea Alina Ghica a decis că tragerea la sorți a completelor de 5 judecători (C5) de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din 9 noiembrie a fost nelegală și că ICCJ ar fi trebuit să aștepte motivarea CCR în cazul completelor de 5. Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a explicat că ICCJ trebuia să tragă la sorți doar președinții completelor (care erau membri de drept, iar CCR a desființat membrii de drept), nu întreg completul.

Prin urmare, completele de 5 judecători trase la sorți în data de 9 noiembrie au fost anulate. Decizia CAB suspendă și anulează tragerea la sorți a ICCJ. Formal, hotărârea nu este definitivă, însă de facto C5-urile trase la sorți pe 9 noiembrie au fost anulate, au explicat pentru G4Media.ro surse judciare.

Explicația nu este foarte complicată: anularea nu este definitivă, dar suspendarea este executorie. C5-urile trase la sorți pe 9 noiembrie erau de tranziție, doar până la finalul acestui an. Pentru 2019, urmează să fie trase la sorți alte complete.

Însă, dacă pe 3 decembrie, completul de 5 judecători cu magistrații Francisca Vasile, Horia Șelaru, Ioana Ilie, Simona Neniță și Rodica Cosma ar fi apucat să administreze probe, adică să audieze martori sau să facă alt act de cercetare judecătorească, potrivit principiului continuității stabilit de CEDO, ar fi judecat dosarul și în 2019 și ar fi dat verdictul final în procesul angajărilor fictive în care liderul PSD a primit la fond 3 ani și jumătate de detenție efectivă. Cu alte cuvinte, C5-ul cu judecătorii Francisca Vasile, Horia Șelaru, Ioana Ilie, Simona Neniță și Rodica Cosma ar fi fost cel care l-ar fi putut trimite după gratii pe Liviu Dragnea sau, dimpotrivă, salva printr-o decizie de achitare sau rejudecare.

Or, din moment ce, compunerea acestui C5 a fost suspendată, e limpede că nu va putea judeca și administra probe pe 3 decembrie, când procesul se va amâna și în 2019 va intra pe un nou complet, au explicat sursele G4Media.ro.