Concret, oamenii din comuna prahoveană Gornet au atacat în instanţă ordinul prin care în localitatea lor s-a impus carantina pentru o perioadă de două săptămâni. Aceştia cer daune de jumătate de milion de euro de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi vor ca ordinul semnat de Raed Arafat să fie anulat.

Mai mult decât atât, localnicii aşteaptă inclusiv scuze din partea celor care au emis ordinul de carantinare.

Când a fost luată această decizie

Decizia de carantinare zonală a comunei Gornet a fost luată, miercuri 22 iulie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, însă hotărârea finală a aparţinut autorităţilor centrale.

S-a impus carantinarea deoarece, în ultimele două săptămâni, 15 localnici din cei 2300 cât are comuna Gornet, au fost testati pozitiv cu SARS-CoV-2. Între timp, opt din cei 15 au primit rezultate negative la testul pentru coronavirus.

Cifrele din Gornet arată că mai mult de trei oameni la mia de locuitori au coronavirus, astfel că se impune carantina zonală, potrivit noii legi care a intrat în vigoare la începutul acestei săptămâni.

Cum este instituită carantina zonală?

Conform celor transmise de Departamentul pentru Situații de Urgență, carantina zonală se instituie la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică teritorială cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi în baza Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Această decizie este reglementată prin Art.12 Aln.1 din Legea 136/18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

De asemenea, conform Art. 15 din LEGEA nr. 136 din 18 iulie 2020, Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta, emise în temeiul prezentei legi, se aplică, de îndată, de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile publice centrale şi locale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare

Sursa foto: INQUAM/George Călin