Premierul ungar Viktor Orban nu are răspunsuri la provocările cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, a afirmat liderul grupului Partidului Popular European (PPE) în Parlamentul European, Manfred Weber, într-un eseu publicat de Welt am Sonntag.

Dezmembrarea statului de drept, naţionalismul sau instigarea la divizare nu sunt instrumente eficiente pentru a ţine sub control aceste provocări, a scris politicianul conservator german.

”UE nu este un loc al pomenilor”

“Uriaşele revolte economice, sociale şi societale nu pot fi ţinute sub control cu o abordare naţional-populistă sau cu un război cultural, aşa cum a cerut premierul Ungariei, Viktor Orban.

Unii şefi de guvern discreditează în prezent deciziile UE de dragul unor aplauze facile, chiar dacă adesea le-au susţinut ei înşişi.

Oricine pune semnul egalităţii între Uniunea Europeană şi regimul autoritar al comuniştilor sovietici vrea să distrugă Europa care a fost clădită de generaţia oamenilor politici din timpul lui Helmut Kohl”, a insistat Weber.

UE nu este un loc al pomenilor, ci o comunitate a destinului şi valorilor, a continuat liderul grupului PPE din legislativul european.

Valori legate de demnitatea individului

“Valorile se referă în primul rând la demnitatea individului, indiferent dacă acel individ provine din regiunile vibrante ale Europei sau din tabăra de refugiaţi din Lesbos, indiferent dacă individul este creştin, evreu sau musulman”, a mai scris Weber.

În context, trebuie precizat că sprijinul pentru partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, vehiculul politic al lui Viktor Orban, a ajuns pentru prima oară pe locul 2 în sondaje în ultimii 10 ani, devansat fiind de o alianță a tuturor partidelor de opoziție parlamentare din această țară.

Sondajul a fost realizată de institutul Republikon din Ungaria, și a fost citat de Reuters.

Viktor Orban deține puterea în Ungaria din 2010, însă alegerile din 2022 ar putea fi cel mai important test pe care trebuie să îl treacă, mai ales în contextul crizei sanitare și efectelor ei economice, dar și în situația în care va avea de înfruntat o opoziție unificată pentru obiectivul de a îl înlătura de la putere.