Probleme mari pentru Guvern şi pentru premierul Florin Cîţu. Un studiu realizat de Avangarde prezintă o imagine de ansamblu a stării pandemiei în România.

Populaţia şi-a pierdut încredere în Guvern

79% din populația României consideră că situația țării în contextul pandemiei de coronavirus se îndreaptă într-o direcție mai puțin bună. Românii sunt exigenți atunci când sunt întrebați ce notă ar acorda Guvernului pentru modul în care a gestionat până în acest moment pandemia.

63% dintre români au acordat note de 1, 2, 3 și 4, iar 21% dintre respondenți au notat Guvernul României cu 4, 5 și 6. Doar 15% dintre respondenți au acordat note peste 5. Niciun respondent nu a notat activitatea Guvernului cu 10.

Când vom reveni la normalitate?

Românii au fost întrebați când cred că viața va reveni la normal, luând în considerare evoluția pandemiei de coronavirus la nivel mondial. 23% dintre respondenți au spus că ne vom întoarce la stilul de viață de dinainte de pandemie în a doua parte a anului 2022.

21% dintre aceștia au spus că viața nu va mai reveni la normal niciodată. 2% dintre respondenți au spus că în această vară, iar 6% consideră că ne vom revendica viața, așa cum o știm, la finalul anului 2021.

Aproape jumătate dintre cei care au participat la sondaj spun că vaccinarea este necesară, 48%. 32% consideră că vaccinarea nu este necesară, în timp ce 3% dintre respondenți cred că vaccinarea este o soluție doar pentru persoanele cu vârste de peste 55 de ani.

Mai mult, 24% dintre respondenți au spus că au încredere în vaccinul anti-COVID Pfizer. Conform studiului realizat de Avangarde, românii optează într-un număr foarte mare pentru vaccinarea cu Pfizer: 24% dintre respondenți au spus că au încredere în acest ser.

Moderna este ales de doar 6% dintre respondenți, în timp ce 3% dintre aceștia aleg AstraZeneca. 13% dintre respondenți au spus că au încredere în toate vaccinurile anti-COVID.

Și totuși, cel mai mare procentaj este situat în dreptul variantei de răspuns „Niciunul”: 33% dintre respondenți nu

Vlad Voiculescu, mari probleme

63% dintre respondenți nu au încredere că Vlad Voiculescu poate rezolva problemele legate de sistemul de sănătate din România. 11% dintre respondenți încă au încredere în Vlad Voiculescu.

În plus, românii au spus că nu sunt mulțumiți de activitatea ministrului Sănătății din acest an: 72% dintre respondenți au afirmat că sunt nemulțumiți (52%) și foarte nemulțumiți (20%). La polul opus, doar 17% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de activitatea acestuia.

Aceste răspunsuri vin din partea unui total de 910 persoane, dintre acestea 80% fiind cetățeni care nu au fost infectați cu SARS-CoV-2.

Studiul a fost derulat în perioada 15 martie 2021 – 26 martie 2021, pe un eșantion de 910 subiecți din populația adultă neinstituționalizată a României. Metoda de cercetare prin care au fost colectate datele în urma cărora s-a realizat studiul a fost CATI, adică interviurile telefonice.

Marja de eroare pentru studiul Avangarde este de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.