CCR a dat verdictul! Moțiunea de cenzură împotriva lui Florin Cîțu va fi votată în Parlament

Potrivit hotărârii luate recent de judecătorii Curții Constituționale a României (CCR), s-a decis că există conflict juridic între Guvern și Parlament. Totuși, se solicită Parlamentului să deruleze procedura, iar moțiunea de cenzură să fie votată.

Conflictul juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, sesizat de Guvern privind modul în care Parlamentul a declanşat moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR împotriva Cabinetului Florin Cîțu este judecat, marți, de CCR.

Guvernul a acuzat că nu au fost respectate procedurile în privinţa semnăturilor şi a înştiinţării Executivului în ziua depunerii documentului în Parlament.

Guvernul a cerut CCR să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională

Guvernul a cerut CCR să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului.

De asemenea, executivul a cerut CCR să constate că, atât sub aspectul condiţiilor de validitate pentru iniţierea moţiunii de cenzură, cât şi sub cel al obligaţiei comunicării acesteia către Guvern la data depunerii împiedică continuarea derulării procedurii parlamentare prin trecerea la etapele prezentării şi dezbaterii moţiunii de cenzură.

Ce spunea anterior Florin Cîțu?

Amintim că premierul Florin Cîțu a vorbit sâmbătă despre sesizarea Curții Constituționale a României (CCR) privind moțiunea de cenzură depusă de USR și AUR.

„Este un conflict juridic cu care am sesizat Curtea Constituţională. Eu cred că vom avea câştig de cauză”, a afirmat Florin Cîţu sâmbătă seară, într-o intervenţie la Antena 3.

Florin Cîțu spunea atunci că va continua să ceară demisia preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului dacă CCR va constata un astfel de conflict juridic.

„Voi cere, bineînţeles, ceea ce am spus şi data trecută, demisia celor doi preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor dacă Curtea Constituţională îmi va da dreptate”, a adăugat premierul.