Se pregătește o grevă uriașă în Germania

O grupă de muncitori din domeniul construcțiilor din Germania se pregătesc pentru o acțiune de protest, care va avea loc săptămâna aceasta. Este prima dată în ultimii 17 ani când își va întrerupe activitatea pentru a cere creșteri salariale. Sindicatul IG Bau a îndemnat membrii săi din landul Saxonia Inferioară să intre în grevă de luni, după ce angajatorii au respins o propunere salarială venită din partea unui mediator independent. Muncitorii de la diverse șantiere din alte landuri sunt așteptați să se alăture grevei. Sindicatul IG Bau păstrează opțiunea unei greve la nivel național.

„Angajatorii au avut o şansă, dar spre deosebire de noi, nu au fost de acord cu decizia mediatorului”, a informat sindicatul IG Bau într-un comunicat de presă.

Mediatorul independent Rainer Schlegel a decis că lucrătorii din construcții ar trebui să primească un bonus de 250 de euro lunar. Se solicită o majorare salarială de 500 de euro lunar. Rainer Schlegel a recomandat o creștere salarială de 4,15% în landurile din vestul Germaniei și una de puțin sub 5% pentru cele din estul Germaniei. O propunere făcută de principalul organ de lobby al angajatorilor din industria construcțiilor, privind creșterea salariilor pentru cei mai slab plătiți angajați până la 14 euro pe oră, este sub 14,38 euro/oră propusă de mediator.

Rainer Schlegel
Rainer Schlegel (SURSA FOTO: www.uni-giessen.de)

Avalanșă de greve în Germania

Creșterea tensiunilor în conflictul de muncă prezintă riscul de a întârzia importante proiecte de infrastructură, în cazul în care protestul se extinde și devine prelungit. Greva muncitorilor din construcții se adaugă unei serii de proteste în sectoarele transportului feroviar și transportului aerian. Grevele au blocat transportul în numeroase regiuni din Germania la începutul acestui an. Orice oprire a activității în sectorul construcțiilor survine într-un moment delicat pentru cea mai mare economie a Europei, amenințând să împiedice o revenire modestă după un an de contracție.

Industria construcțiilor din Germania are în jur de 930.000 de angajați. Sindicatul IG Bau reprezintă și muncitorii din agricultură și sectorul forestier. În anul 2023, IG Bau avea peste 200.000 de membri.